Nool.hu videó

2023.11.06. 17:28

Kiadták az ifjúságnak a jelszót a patvarci ringen: látni és látszani! (fotók, videó)

Országos akciósorozathoz kapcsolódott a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szövetség közös szervezésű rendezvénye hétfőn délelőtt a Patvarc melletti Palóc Ringen, ahol közlekedésbiztonsági ismeretekkel gazdagodhattak a Balassagyarmaton tanuló általános- és középiskolás diákok.

Hegedűs Henrik

Az iskolások több csoportra oszlottak, és az egyes helyszíneken egy-egy sajátos közlekedési szituációval találkozhattak

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az esemény verőfényes napsütésben tartott megnyitóján dr. Somssich Gabriella dandártábornok, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője rövid beszédében hangsúlyozta, az ORFK Balesetmegelőzési Bizottsága által életre hívott, és október 18-tól december 3-ig tartó, Látni és látszani elnevezésű programjának bemutatóját nem véletlenül irányították ide, Nyugat-Nógrádba, mivel a térségben az elmúlt hónapokban több sajnálatos közlekedési baleset történt, ezért nem árt fokozottabban tájékoztatni az itteni lakosságot. 

Hozzátette, meggyőződése, hogy a fiatalabb nemzedék képviselői a híd szerepét tölthetik be a közlekedésbiztonság hatékonyságának növelésében. Elég csak arra utalni, hogy nem csupán a saját osztálytársaikat, barátaikat, közvetlen ismerőseiket figyelmeztethetik a KRESZ-előírások betartására, hanem a szüleiket is, például azzal, hogy rászólnak az apukára-anyukára, amikor a gépjárműbe szálláskor elfelejtik bekötni a biztonsági övet, vagy felelőtlenül áthajtanak a piros lámpánál a kereszteződésben. Ezzel példát mutathatnak minden korosztálynak. 

Vass Miklós, a nógrádi polgárőrök elnöke kifejtette, az apró és ifjú polgárőrök oktatásában-nevelésében a segítő pedagógusok közreműködésével kiemelt feladatnak tekintik, hogy a közlekedésbiztonsági ismereteket minél behatóbb módon elsajátítsák a fiatalok, ami feltétlenül azzal a következménnyel járhat, hogy a környezetükben minél kevesebb balesetveszélyes helyzet alakulhat ki.

A továbbiakban az általános- és középiskolások több csoportra oszlottak, és az egyes helyszíneken egy-egy sajátos közlekedési szituációval találkozhattak. A balassagyarmati kapitányság helyszínelői egy baleset okainak feltérképezését vetítették a gyerekek elé, amikor kerékpárost gázolt el gépjármű, illetve speciális szemüveg felvételével megtapasztalhatták, milyen érzés bódult állapotban a volán mögé ülni, vagy bicikli kormányát irányítani, de a láthatósági mellény szakszerű használatáról is felvilágosítást kaptak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában