Közlekedés

2022.11.04. 13:41

Látni és látszani is fontos, hívták fel a figyelmet a tarjáni rendőrök + videó

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén is megrendezi a „Látni és látszani 2022” kampányát, ami december 4-ig tart.

F. O.

Látni és látszani akcióban a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési bizottság láthatósági eszközöket osztott az érdeklődőknek

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A sorozathoz a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság is csatlakozott, pénteken délelőtt a Tesco áruházban látták el az érdeklődőket a közlekedésre vonatkozó tanácsokkal és láthatóságot javító biztonsági eszközökkel. Utóbbiakat a készlet erejéig osztogatták.

Bárnai Kinga rendőr őrnagy a helyszínen portálunknak elmondta, hogy a kampány során szeretnék felhívni a figyelmet az őszi időjárás okozta megváltozott körülményekre, a látás és a láthatóság fontosságára.

Láthatósági eszközöket osztogattak a rendőrök
Bárki kaphatott a rossz látási viszonyok között életmenő eszközökből
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Vojtovszky Attila főtörzszászlós hangsúlyozta: a közlekedésben való felelősségteljes részvétel elképzelhetetlen éleslátás nélkül, ezért érdemes legalább évente egyszer ellenőriztetni a szemünket, és viselni az orvos által felírt szemüveget vezetés közben.

– Az őszi-téli időszakban csökken a látótávolság az időjárás és a korábbi sötétedés miatt. Lényeges, hogy a sofőrök indulás előtt ellenőrizzék a világítótestek működését a járművön, illetve az ablaktörlőlapátok állapotát és a szélvédőmosó folyadékot is – emelte ki Vojtovszky Attila.

Mint mondta, a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők a jelenlegi időjárási körülmények között fontos, hogy viseljenek láthatóságot segítő felszereléseket és biciklijük esetében is gondoskodjanak a megfelelő kivilágításról.

A szakember arra is kitért, hogy a kampány ideje alatt a regisztrált szervizekben a sofőrök ingyenesen vizsgáltathatják meg a járművük lámpáit, egyes optikai üzletekben a látásukat is díjmentesen ellenőriztethetik.

– Az iskolákban is igyekszünk felhívni a fiatalság figyelmét arra, hogyan közlekedhetnek biztonságosan. Szerencsére az a tapasztalat, hogy a gyerekek fogékonyak a tanácsainkra – mondta.

Hozzátette: a fiatal felnőtteket nehezebb megszólítani, hiszen dolgoznak és sokan úgy gondolják közülük, ha megvan a jogvosítványuk, akkor már nincs mit tanulniuk. A leggyakoribb gond az esetükben a gyorshajtás, de előfordul az is, hogy túlbecsülik a távolságot és emiatt balesetet okoznak.

Láthatósági eszközöket osztogattak a rendőrök
Érdeklődőkben nem volt hiány, pedagógusaik vezetésével gyerekek is érkeztek a rendezvény helyszínére
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu 

Novák Györgyné idén is ellátogatott a kampányra Karancslapujtőről. Portálunknak elmondta: remek kezdeményezésnek tartja, hogy ingyenes eszközökkel járul hozzá a rendőrség a közlekedés biztonságához.

– Rendszeresen kerékpározom az unokáimmal és mindig odafigyelek arra, hogy az autósok észrevegyenek minket. Sajnos sok baleset történik, amit a lámpákkal és fényvisszaverő eszközökkel akár meg is lehetne előzni – mondta a nyugdíjas asszony.

Morovnyán József a megyeszékhelyen él és hetente többször indul útnak a kerékpárjával, amit minden szükséges és ajánlott láthatósági eszközökkel felszerelt a biztonsága érdekében. Úgy véli, a megfelelő ruházat is fontos, hogy a jelenléte ne kerülje el az autósok figyelmét, ha épp nem a bicikliutat használja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában