Múzeum

2023.11.14. 09:18

Ideiglenesen új igazgatót bíztak meg a szécsényi múzeum vezetésével

Dr. Limbacher Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeum igazgatója nyugdíjba vonul. Az intézmény vezetésével pedig ideiglenesen Varga Istvánt, az MNM munkatársát bízták meg. Az új igazgató személyéről az MNM később egy pályázat útján dönt majd, amelyre dr. Limbacher Gábor is jelentkezett.

Lászlók Judit

Dr. Limbacher Gábor néprajzkutató, muzeológus 1986-tól a balassagyarmati Palóc Múzeum etnográfusa, majd 1992-től az intézmény főmuzeológusa volt. Ezek után a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet, a Kubinyi Ferenc Múzeum és a Palóc Múzeum igazgatójaként dolgozott. 2003-tól szabadúszó néprajzkutatóként tevékenykedett. Később, 2009 és 2012 között a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság igazgatója, majd a Veszprémi Megyei Múzeumot irányította. Aztán 2015-ben a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatójává nevezték ki. Az intézmény 2021-ben lett az MNM tagintézménye. Szintén ebben az évben kapott Nógrádikum díjat a szécsényi Forgách-Lipthay-kastély. Majd a Kubinyi Ferenc Múzeum tavaly augusztusban új nevet kapott, azóta MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeumként folytatja tevékenységét.

A leköszönő múzeumigazgató munkája elismeréseként átvehette korábban a Balassagyarmat Kultúrájáért-díjat, a Nógrád Megye Madách Imre-díjat, a Magyar Arany Érdemkeresztet, a Szontágh Pál-díjat, illetve legutóbb a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozták oda részére.

A váltás november 22-vel lezárul

Dr. Limbacher Gábor nyugdíjba vonul, az MNM a szécsényi múzeum ideiglenes vezetőjének pedig munkatársukat Varga Istvánt bízta meg. A váltás november 22-vel lezárul. Az új igazgató személyéről az MNM később egy pályázat útján dönt majd.

Dr. Limbacher Gábor portálunknak megerősítette: valóban nyugdíjas lesz, viszont szeretne továbbra is dolgozni. Hangsúlyozta, hogy a korábban még L. Simon László által vezetett MNM terve az volt, hogy a jövőben az MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum az MNM Palóc Múzeum részeként működik majd tovább. Az összevont intézmények vezetői posztjáról pedig pályázat útján döntenek majd. Ez utóbbira ő maga is benyújtotta a jelentkezését. Ugyanakkor hétfőn Csák János miniszter, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója felmentette L. Simon Lászlót főigazgatói állásából. Így a továbbiakkal kapcsolatban egyelőre többet nem tudott mondani portálunknak dr. Limbacher Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában