Időjárás

2023.11.28. 06:57

Hogyan közlekedj, ha leesett a hó? – íme a nógrádi rendőrök hasznos tanácsai

A biztonságos és balesetmentes közlekedés érdekében arra kéri szűkebb hazánk lakosait a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, hogy a téli időjárási körülményekhez igazodva vegyenek részt a közúti forgalomban.

Nagy Orsolya

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense arra hívta fel a figyelmet, hogy a télies közlekedési viszonyok beköszönte váratlan helyzet elé állíthatják a járművezetőket. Mint mondta, a közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Az eső, havas eső és hó miatt csúszós utak, a rossz látási viszonyok – köd és szürkület – mind nehezítik a közlekedést az elkövetkező időszakban, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

– Csak kifogástalan műszaki állapotú járművel induljanak útnak! Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése, de a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó esetleg jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő is fontos. A deres, havas és párás szélvédő balesetveszélyes, ezért indulás előtt a szélvédőt teljes felületén meg kell tisztítani és párát el kell távolítani – közölte Király-Kollár Ramóna.

Hozzátette: téli gumiabroncs nélkül nem szabad útnak indulni. A téli gumiabroncsot nem csupán akkor kell felszereltetni, amikor az első hó leesik, hanem amikor a napi középhőmérséklet tartósan 7 Celsius-fok alatt marad. Ezen kívül érdemes tudni, hogy az elöregedett téli gumik sem alkalmasak közlekedésre. Nemcsak a barázdák megfelelő mélysége lényeges, hanem az anyag állapota is.

Ellenőrizzék a járművet!

A sajtóreferens arra kér mindenkit, hogy indulás előtt ellenőrizzék a jármű világítóberendezéseinek működését és gondoskodjanak a lámpabúrák tisztán tartásáról. A rosszabb látási viszonyok miatt pedig nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata. Kerülni kell továbbá a télies útviszonyokkor a gyors, hirtelen kormánymozdulatokat, a sebesség megválasztásánál pedig alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz, a sebességet gázelvétellel és motorfékkel kell csökkenteni, és kerülni az erőteljes fékezéseket.

Király-Kollár Ramóna azt kéri a gyalogosoktól, hogy vegyék figyelembe azt, hogy ilyen körülmények között a gépkocsik féktávolsága jelentősen megnő, ezért az úttestre lépés előtt mindig győződjenek meg annak veszélytelenségéről. Az átkeléshez elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet vegyék igénybe. Emellett fordítsanak kiemelt figyelmet láthatóságukra, tehát viseljenek láthatóságot elősegítő eszközöket, kiegészítőket, vagy fényvisszaverő mellényt.

Kiszűrik a szabályszegőket

A sajtóreferense hangsúlyozta: a közlekedési balesetek megelőzése érdekében a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság folyamatos ellenőrzéseket tart a vármegye egész területén, amely során kiemelt hangsúlyt fektetnek a szabályszegő, gyorshajtó járművezetők kiszűrésére. A megengedett sebesség túllépésével nemcsak a saját, hanem mások testi épségét is veszélyeztetik, éppen ezért arra kérnek mindenkit, hogy közlekedésük során mindig tartsák be az adott útszakaszon érvényes közlekedési szabályokat és a sebességhatárokat, hogy mindenki hazaérjen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában