Időjárás

2023.11.27. 14:38

Elő a bakancsot! – Nógrád-szerte intenzív havazásra kell készülni

A legfrissebb előrejelzések alapján kedd éjféltől intenzív havazásba vált át az idő az ország északi, északkelet tájain. Szűkebb hazánkban akár 5-10 centiméternyi hó is hullhat.

Nagy Orsolya

A Magyar Közút munkagépei minden érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni, de a folyamatos havazás miatt időszakosan téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők – derült ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felhívásából.

Mint fogalmaztak, a Magyar Közút már november 10-én téli üzemre váltott, így minden havazásban érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni a szakemberek. A közlekedőknek ugyanakkor több tényezőt is figyelembe kell majd venniük, hogy a közútkezelő munkagépei az érintett területeken megelőző sószórást végeznek, hogy a friss hó letapadását igyekezzenek tompítani. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a kiszórt só minden frissen hullott havat azonnal elolvasztana, hiszen jelentős mennyiségű hó várható, néhány óra alatt.

Hozzátették: a téliesebb útviszonyok nem jelentik azt, hogy a közútkezelő ne dolgozna teljes kapacitással. A szakemberek egy meghatározott mennyiségű gépi és humán erőforrással, ütemezetten, folyamatosan végzik a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat. Ezek akkor fejeződnek be, míg minden út fekete nem lesz.

Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója elmondta, hogy szűkebb hazánkban is átállt a társaság téli üzemmódra, amely azt jelenti, hogy a szakemberek 12 órás váltott műszakban dolgoznak. A gépparkot felkészítették már a télre és mindkét mérnökségnek tele vannak a sótárolói. Mint mondta, napok óta megelőző szórásokat végeznek az úthálózaton megyénkben.

Figyeljünk az oda az utakon!

A társaság arra is kitért, hogy a közlekedők is sokat tehetnek azért, hogy az országos utakon a forgalom zavartalan legyen. Egy-egy baleset miatt ugyanis a feltorlódott kocsisorokban vesztegelhetnek a közútkezelő gépei, így a hóeltakarítást is később tudják adott helyszínen elvégezni. Arra hívták fel a gépjárművel közlekedők figyelmét, hogy soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket. Nemcsak a KRESZ előírásai miatt, hanem azért, mert biztosak lehetnek benne, a munkagépek mögött tisztább lesz a burkolat, mint előtte. Fontos, hogy a gépektől érdemes kell távolságot is tartani.

Kifejtették továbbá, hogy havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben. Csak akkor kezdjenek előzésbe, ha azt biztonságosan be is tudják fejezni. Ezen túlmenően elengedhetetlen, hogy csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel vezessenek. Utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről. Ez alapján tervezzék meg utazásukat. Inkább induljanak el időben és hamarabb, ne út közben, téliesebb útviszonyok között próbálják meg behozni az esetleges késéseket.

Hármas fokozatba kapcsolnak

Lehel Zoltán elmondta: már megmutatta magát egy kicsit a téli időjárás, de ez idáig kegyes volt hozzánk. A havazásra tekintettel pedig hármas fokozatba vált a közút megyénkben, így minden műszak teljes létszámmal fog üzemelni, ugyanakkor fontos, hogy mindenki készítse fel járművét és ne induljon útnak nyári gumiabronccsal. Amennyiben pedig valakinek fontos információja van, az a Közút ügyeletét hívja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában