Kiállítás

2023.11.27. 19:58

Fényképezőgépével üldözi az időjárás csodáit a pásztói őrnagy

Különleges pillanatokat örökít meg az általa készített fényképeken Lucza Zsolt őrnagy, a Pásztói Rendőrkapitányság munkatársa. Természetfotóin nemcsak a táj szépségét, sokkal inkább az időjárás lenyomatait ábrázolja. Az eső után megcsillanó vízcseppeket, a napsütésben ragyogó szivárványt és a zúzmarával borított ágakat.

Nool.hu

Lucza Zsolt nagy szenvedélye a természet fotózása

Forrás: Police.hu

A napokban nyílt meg a Pásztói Múzeumban Lucza Zsolt Elkapott pillanatok című kiállítása – olvasható a police.hu-n. Egy fotós esetében ez a cím azt sejteti, hogy a tárlaton igazi fotóriporteri bravúrokon álmélkodhat a nagyérdemű, a hétköznapok kimerevített és megismételhetetlen másodperceit szemlélheti, ám ezúttal nem erről van szó. A természetnek is vannak pompás momentumai, amelyekben néha magunk is gyönyörködünk, de kevés embernek jut eszébe, hogy ezeket megörökítse, a képeket aztán szép, látványos csokorba rendezze, esetleg kiállítótermek falára helyezze, hogy mások is átélhessék az „elkapott pillanatokat”.

Lucza Zsoltnak, a Pásztói Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti alosztálya vezetőjének eszébe jutott. Az őrnagyot ugyanis a munka után a természetfotózás kapcsolja ki. Szűkítsük le ezt egy picit: nem pusztán a természetfotózás, ő a természet azon pillanatait örökíti meg, amelyek oka, eredője az időjárás.

– A villámokat, a nyári vihart, a párás, rétegfelhős vagy havas tájat, a zúzmarás fákat, a szivárványt szeretem fényképezni – sorolja. – Ha a munkám, az időm engedi, olykor készülök is arra, hogy egy-egy különlegesebb időjárási jelenséget lefényképezzek. Ha például tudom, hogy éjszaka lehűl a levegő, és az eső átvált havazásba, akkor másnap reggel elindulok a Mátra magasabb csúcsai felé, hogy lefényképezzem a párában lebegő, friss hóval borított tájat. Állatok nem nagyon szerepelnek a képeimen, engem a természet által generált jelenségek izgatnak. Az ezerarcú természet okozta jelenségek – fogalmaz a rendőrségi hírportál cikkében Lucza Zsolt.

Rendre sikert arat a képeivel

Arra a kérdésre, hogy akadtak-e kollégák, akik példája nyomán kedvet kaptak a fotózáshoz, azt mondja, nem volt ilyen, de azért van köztük művészetkedvelő több is. Egyikük a gasztronómiában jeleskedik, más a népi iparművészetben. Lucza Zsolt képei már több honlapon megjelentek, meteorológiai szolgáltatók is használták azokat, de még sajtófotóként is láthatták az olvasók. Most a Pásztói Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők 44 felvételét. A látogatók egy teremben sétálgatva fantasztikus túrán vehetnek részt, ahol egy igazi természetfotós szemével nézhetik a tájat. A kiállítás jövő márciusig tart nyitva.

Korábban portálunk is beszámolta arról, hogy a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságon évről-évre különleges kiállításon mutatják be a vármegyében dolgozó egyenruhások azon munkáit, amit szabadidejükben, saját kedvtelésükre készítenek. Lucza Zsolt őrnagy szabadidejében szeret kirándulni. Ezekre az alkalmakra fényképezőgépét is magával viszi, és megörökíti Nógrád megye, a Mátra csodálatos tájait. Több alkalommal is elküldte fotóit a 365 Magyarország fotópályázatra, a legjobbnak ítélt munkája bekerült egy albumba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában