Múltidézés

2023.11.20. 09:58

Bokáig érő hóba süppedtek az emberek harminc éve Nyugat-Nógrádban

A korán megérkezett hó okozott fennakadások egész Nógrád megyében harminc évvel ezelőtt, ezekben a november közepi napokban. Bercelen új polgármestert választottak, míg Balassagyarmaton az önkormányzathoz átkerült háziorvosi szolgáltatás első tapasztalatairól számoltak be a szakemberek.

Hegedűs Henrik

November 12-ről 13-ra virradóra 1993-ban kiadós égi áldás rázkódtatta meg Nógrádot, ami olykor több mint tíz centiméternyi réteget hordott vármegyénk útjaira, erdeibe, a családi házak udvaraira. A váratlan helyzet természetesen komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben, ráadásul november 15-re a vasutasok országos sztrájkot hirdettek, ami csak bonyolította a körülményeket. A nyugati térségben főként a magasabb fekvésű területeken zavarta az autósok dolgát a csúszós felület, mint például Alsópetény és Ősagárd környékén. A balassagyarmati vasútállomás szolgálatvezetői pedig arról tájékoztatták a sajtót, hogy a munkabeszüntetés alkalmával melyik járatok maradtak ki, illetve melyek indultak el a központi állomásokról. 

A sportot sem kímélte a cudar idő: a szarvasi férfi kézilabda csapat a hóesés miatt visszafordult, ezért elmaradt a Balassagyarmati Kábel ellen kiírt másodosztályú bajnoki mérkőzésük, ám az Ipoly-parti labdarúgók lejátszották NB III-as meccsüket, mert a pályát betöltő, bokáig érő mennyiség ellenére a játékvezető alkalmasnak találta a játékteret – a szolnokiakkal szemben egygólos vereség lett a vége.

Új polgármestert választottak, változott a szolgáltatás

Bercelen a korábbi polgármester, Nándori Ferenc halála miatt kellett kiírni időközi választást. Az új faluvezető a három jelölt közül a közigazgatási jártassággal rendelkező Jánvári Andrásné lett 188 szavazattal, aki aztán megszakítás nélkül egészen 2019-ig töltötte be ezt a tisztséget.

Ezekben az időkben került át egy törvény értelmében a háziorvosi szolgáltatás a kórházak felügyeletéből az önkormányzatok fenntartásába. Az első tapasztalatokról Balassagyarmaton dr. Bartalné dr. Borszéki Erzsébet, a polgármesteri hivatal egészségügyi osztályának főmunkatársa, illetve két gyermekorvos, dr. Szalkai Julianna és dr. Molnár Pál számolt be. Elmondták, az átállás óta a lehetőségekhez képest javult az ellátás színvonala, de a működési feltételek tekintetében jelentős előrelépés nem történt. A betegek viszont nem érezték meg a változtatásokat. A doktorok hozzátették, gyarapodott a papírmunkájuk, illetve a társadalombiztosítástól a praxisukra kapott pénzösszeg huszonöt-harminc százalékkal csökkent, de már beleszólhatnak saját ügyeikbe, nem mások döntenek a fejük felett. Azért egy kérdést is megfogalmaztak az önkormányzat felé: szeretnék, ha a város átvállalná a rendelői rezsiköltségeket.

Összefogtak a települések

Nógrádkövesdi központtal öt szomszédos település (a társulásban Becske, Bercel, Galgaguta és Szécsénke vett részt) fogott össze 1993 második felében, hogy közösen kiépítik a falvak szennyvízhálózatát. Megbízták a megyei közgyűlést a rendszer terveinek megalkotásával, reményeik szerint a tényleges munkálatok legkésőbb 1995-ben megindulhatnak.

Működött az agyagbánya

Felsőpetényben a község határában található agyagbánya vezetői nyilatkoztak a sajtóban. A teljes mértékben német érdekeltségű cég legnagyobb megrendelője a romhányi kerámiagyár, főleg azért, mert az itt kitermelt alapanyag tűzálló és jól folyósítható, ráadásul a célüzembe vasúton könnyen elszállítható. Budapesten is akad partnerük, de a nemzetközi piacra való betöréshez jelentős mérvű műszaki és technológiai fejlesztéseket kell végrehajtaniuk, ami csak középtávon megoldható. A bányában ekkortájt kilencvenen dolgoztak, és a tulajdonosok szerint a befektetett tőke megtérül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában