Csillagok

2023.11.16. 12:28

Az Univerzum határára repítette az Utazó Planetárium a salgótarjáni szakképzésben tanulókat

Csillagközi utazást tehettek a salgótarjáni szakképzésben tanuló diákok szerdán a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tornatermében. Az Utazó Planetárium révén a Stromfeld, a Borbély, a Táncsics és a Keri tanulói merülhettek el a világegyetem érdekességeiben.

Veres Edina

A 60 férőhelyes Utazó Planetáriumban a vetítettképes előadásokat hivatásos csillagászok, illetve amatőr csillagkutatók tartották

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Csupán egy karnyújtásnyira kerültek a csillagoktól a szakképzést tanulók Salgótarjánban szerdán. A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tornatermében állították fel az Utazó Planetárium kupoláját, amely a csillagos égboltot varázsolta a nappali órákban az érdeklődők felé. A portálunkhoz eljuttatott tájékoztatás szerint Baranyi Zoltán, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a planetáriumi programmal a Stromfeld, a Borbély, a Táncsics és a Keri diákjainak kívántak nagyobb horizontot nyitni.

A 60 férőhelyes Utazó Planetáriumban a vetítettképes előadásokat szakavatott, hivatásos csillagászok, illetve amatőr csillagkutatók tartották. A bemutatókon a Naprendszerről, a csillagok életéről, a hullócsillagokról, a fekete lyukakról, a fehér törpékről és a vörös óriásokról, illetve a világegyetem megannyi érdekes égi jelenségről hallhattak és kérdezhettek az előadások látogatói.

A közleményből az is kiderült, hogy Belucz Bernadett, az Utazó Planetárium közönségkapcsolati felelőse a programmal kapcsolatban előzetesen azt közölte: az Univerzum határára viszik majd el a fiatalokat. Így is történt, sőt, a látványos bemutatókon a tanulók számára elképzelhetőbbé is tették a távoli világok történéseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában