Közös gyakorlat

2023.11.04. 06:55

Az árvíz elleni védekezést gyakorolták Nógrádon a területi védelmi bizottságok

Katonák, önkéntes tűzoltók és egy mentőcsoport tagjai tűntek fel a napokban Nógrád községben. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis a településen csupán Pest és Nógrád vármegye területi védelmi bizottságai gyakorolták közösen egy feltételezett árvíz okozta védekezési helyzet megoldását.

Veres Edina

Pest és Nógrád vármegyei szakemberek készültek együtt az időjárás kihívásaira

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Pest és Nógrád vármegyék területi védelmi bizottságai tartottak közös gyakorlatot a napokban szűkebb hazánkban, pontosabban Nógrád községben. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal honlapján és közösségi oldalán is megjelent tájékoztatás szerint a fent nevezett védelmi szervezetek – a saját ilyen jellegű gyakorlataikon túl – első alkalommal teremtettek lehetőséget a közös rutinszerzésre.

„A feltételezés szerint a Pest vármegye felől viharral érkező nagy mennyiségű eső a Rétsági járás településeinek jelentős részén elöntéseket, árvizeket okozott. A legkritikusabb helyzet Nógrád településen alakult ki, ahol a helyi erőforrásokat már meghaladta a szükséges védekezés nagyságrendje. Emellett hasonlóan kritikus állapotok alakultak ki Pest vármegye Szobi járásában is, így a nógrádi és a pesti területi védelmi bizottságok kezdeményezték a veszélyhelyzet kihirdetését az érintett térségekre” – írta körbe a feltételezett helyzetet a közlemény, amely egyúttal a helyszínválasztást is megindokolta. Ahogy a tájékoztatásban fogalmaztak, a feltételezés alapján a problémák leginkább Nógrád települést érintették, így – a bizottságok döntése értelmében – a helyszíni irányító operatív törzs ott kezdte meg működését a védekezés és a helyzet hatékony kezelése érdekében.

Kulcsszerep jutott a gyakorlat során a nógrádi területvédelmi zászlóaljnak

Az esemény egy árvízi helyzet kezelésének területi és helyi szintű gyakorlására irányult. Emellett pedig továbbá célul tűzte ki a kialakult helyzet kezeléséhez, illetve a lakosságvédelmi intézkedések meghozatalához szükséges erők, valamint eszközök meglétének vizsgálatát és összehangolását is.

„Ennek során felállították és össze is kapcsolták a két vármegye mobil vezetési pontjait, ahogyan magukat a területi védelmi bizottságokat is – olvasható a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatásában, amelyből az is kiderült, hogy a feltételezett helyzet során kiemelkedő szerepet játszott az MH 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj. A nógrádi alakulat aktív és területvédelmi tartalékos állománya kimenekítési, mentési, lakosságvédelmi, fertőtlenítési és árvízi védekezési szituációkat gyakorolt a védelmi bizottságok irányítása mellett.

Szűkebb hazánk kormányhivatala közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a védelmi bizottságok közös megmozdulását „valós időben” bonyolították le annak érdekében, hogy a gyakorlat minél eredményesebb legyen, illetve hogy a tapasztalatok értékelésre alkalmasak legyenek.

Folytatják a jövőben a rendkívüli helyzetekre való közös felkészülést

A gyakorlatot Pest és Nógrád területi védelmi bizottságainak titkárai közösen vezették le. Az érintett szervezetek vezetői mellett a Pest Vármegyei Kormányhivatal részéről dr. Fehér Edina igazgató, míg a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal részéről dr. Kalocsai Péter főigazgató kísérte figyelemmel a rutinszerzést.

„A kiindulási pillanat Nógrád község polgármesterének segítségkérő jelzése volt reggel 6 órakor. A gyakorlat sikeres lebonyolításában kiemelt szerepe volt az MH 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljnak, a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek és a Naszály Járási Mentőcsoportnak” – sorolta a résztvevőket a nógrádi kormányhivatal tájékoztatása, amelyben arra is kitértek, hogy a fent felsoroltakon felül minden feltételezetten érintett szervezet bekapcsolódott a gyakorlatba. Így a helyszínen jelen volt a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentők, a vízügyi igazgatóság, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, továbbá a helyi önkormányzat és a polgárőrség is.

A közlemény zárásképp rámutatott: a két területi védelmi bizottság összességében sikeresnek értékelte a gyakorlatot, egyben rögzítették, hogy a jövőben is tovább folytatják együttműködésüket a rendkívüli helyzetekre történő közös felkészülésben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában