Kiállítás

2023.11.18. 18:08

Alkotóknak adtak át elismeréseket a nógrádi őszi tárlaton Szécsényben (fotók)

A Szécsényi Művelődési Központ galériájában immár 28. alkalommal rendezték meg a Nógrád Vármegyei Őszi Tárlat megnyitóját és díjátadó ünnepségét péntek délután. A kiállításon negyvenkilenc alkotó vett részt, akik közül többen elismerésben részesültek.

Lászlók Judit

A Nógrád Vármegyei Őszi Tárlaton Nógrád, Heves és Pest vármegye húsz településén élő negyvenkilenc alkotó vett részt

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Csatlós Noémi, a művelődési központ közművelődési referense a megnyitón elöljáróban elmondta: immár három évtizede szervezhetik meg és adhatnak otthont e tárlatnak. Azonban négy alkalommal seregszemlét is tartottak, így valójában elmondhatják, hogy harminckettedik alkalommal látják vendégül a Nógrád vármegyében élő, az innen elszármazott, valamint a vármegyéhez más módon kötődő alkotókat. 

A kiállítás megnyitóünnepségén Stayer László, a város polgármestere mondott köszöntőt. Ebben kiemelte, hogy a tárlat ma már nem csak egy kiállítás, hanem egy olyan egység, amire mindenki büszke lehet. Hangsúlyozta, ez az alkotói közeg megérdemli, hogy évről évre megmutathassa a tevékenységét és elismerésben részesüljön. 

Jó lehetőség a bemutatkozásra

Ezt követően Fricska Éva, a Balassagyarmati Artéria Galéria tulajdonosa és művészeti vezetője nyitotta meg a tárlatot. 

– Én nem vagyok festőművész, rajztanár vagy művészettörténész. Egyszerűen csak fiatal korom óta szeretek festeni – fogalmazott Fricska Éva. Hozzátette: – Olvastam festőművészek életrajzát, utóbbinak pedig nagy szerepe van abban, hogy most galériám van. Ugyanis megdöbbentem azon, hogy azok a festőművészek, akiket ma leginkább ünneplünk a világban, valójában éheztek és nyomorogtak életükben. Soha egy képet nem adtak el, a kortársaik pedig kinevették őket. Én azonban most annyiból szerencsés helyzetben vagyok, hogy tehetek valamit a ma alkotó művészekért, a képzőművészeti kiállítások mellett a társművészetek programjainak is helyet adhatok.

Beszédében kifejtette továbbá, hogy a Nógrád Vármegyei Őszi Tárlat nagyszerű lehetőség arra, hogy a vármegyéhez valamilyen módon kötődő alkotók bemutathassák a munkáikat. Ez az első lépés afelé, hogy ismertté válhassanak. Mint mondta, a kiállításon résztvevő művészek már eljutottak arra pontra, hogy a saját stílusjegyeik alapján felismerhetőek legyenek az alkotásaik. Fricska Éva szerint az alkotások többsége a természethez kötődik, ami annak is köszönhető, hogy az alkotóknak igénye van arra, hogy valami nagyon szépet közöljenek. A galériavezető végül a tárlaton résztvevő negyvenkilenc alkotó művei közül többet is elemzett és méltatott.

Elismerésben részesítették az alkotókat

A Nógrád Vármegyei Őszi Tárlaton Nógrád, Heves és Pest vármegye húsz településén élő negyvenkilenc alkotó vett részt. A szakmai zsűrit Fricska Éva, a Balassagyarmati Artéria Galéria tulajdonosa és művészeti vezetője, Kele Szabó Ágnes Bonis Bona-díjas művésztanár, valamint Bakos Ferenc Madách-díjas képzőművész alkotta. 

A Nógrád Vármegyei Közgyűlés díját Ghyczy György budapesti alkotó kapta. Balassagyarmat önkormányzatának elismerését a balassagyarmati Nagypál Zsuzsa érdemelte ki. Bátonyterenye önkormányzata a bátonyterenyei Király Mandinak ítélte oda a díjat. Rétság önkormányzata a rétsági Óvári Jánost részesítette elismerésben. Salgótarján önkormányzatának díját a salgótarjáni Gelencsér János kapta. Szécsény önkormányzatának díját a szécsényi Bátori István, Szécsény Város Polgármesterének elismerését Bugyi István József boldogi alkotó, míg Szécsény Város Alpolgármesterének díját Bardócz Lajos berkenyei alkotó vehette át. A Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. elismerését Manga János salgótarjáni alkotó érdemelte ki. Az Arany Diploma elismerésben részesült a nógrádsipeki Bakos Tamara, a nógrádi Incze Noémi, valamint a szügyi Sáros Miklós. 

A rendezvényen közreműködött Palánki Éva és Csuka László, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Szécsényi Tagintézményének a tanárai. Az érdeklődők január 31-ig tekinthetik meg a Nógrád Vármegyei Őszi Tárlatot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában