Iskolakert

2023.11.28. 09:11

A kertművelés jó gyakorlatát mutatják be a balassagyarmati iskolában

A kerti munka már befejeződött a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskolában, azonban a betakarított gyümölcsök feldolgozása és tartósítása még csak most kezdődik az intézmény tankonyhájában.

Gulyás Edina

A balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskolában több mint húsz évvel ezelőtt is műveltek kiskertet a tanulók, azonban ez a tornaterem építésekor abbamaradt. A Földforgatók pályázatnak köszönhetően újraindult a kerti munka. Demeter Gábor, az iskolakertért felelős pedagógus elmondta: az intézmény több éve ökoiskola, fontos számukra a környezet védelme, a tanulók fenntarthatóságra nevelése.

– Különféle zöldségeket, petrezselymet, sütőtököt, patisszont, zellert és paprikát is termelünk. Ezeket egy saját magunk által ásott verembe helyezzük, ami a legősibb tartósítási módszer – ismertette Demeter Gábor. Mint mondta, a gyümölcsfákról is bőven szüreteltek, a birsalmából sajtot készítenek. Az iskola tankonyhájában dolgozzák fel a termékeket, a paradicsom egy részét befőzik, van, amit lefagyasztanak. Tündérkertjük, amiben régi magyar fajták találhatók, az Ültessünk jobb levegőt programban almafákkal és cserjékkel gazdagodott. Ezek a közelmúltban kerültek földbe, amit ásással és trágyázással készítettek fel a következő szezonra.

Mezítlábas Kneipp-taposót is kialakítottak

– A program részeként kaptunk ifjú gyümölcsész munkafüzetet is, amelybe a gyümölcsfákkal kapocslatos feladatokat, tennivalókat, megfigyeléseket vezethetjük – fogalmazott Demeter Gábor. – Tavaly kialakítottunk egy mezítlábas Kneipp-taposót is, amit előszeretettel használnak a diákok. Szintén újdonság, hogy a Balassagyarmati Tankerületi Központ bázisiskolájaként minden évszakban egy pedagógiai napot szervezünk, amin a környező iskolák vesznek részt. Itt megismerhetők azokat a jó gyakorlatok, amelyeket alkalmazunk.

Hozzátette: jövőre lesz 150 éves az intézmény. Erre a kerek évfordulóra is különleges akciókkal készülnek. Azok között biztos, hogy a természetjárás is szerepet kap majd valamilyen formában: 150 kilométeres gyaloglást, futást, vagy kerékpározást terveznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában