Rendezvény

2023.11.05. 12:28

A grófnő is tiszteletét teszi a bujáki templombúcsún

Búcsúi körmenetet tartanak a településen november 12-én, vasárnap 11 órától – adta hírül Marti József esperesplébános a Facebook-oldalán.

Nagy Orsolya

Mint azt portálunknak elmondta: a búcsúi körmenet után felavatják a közösségi házban Sybill néni portré festményét, amelyet Sáfrány Attila készített és Sáfrány István faragott képkeretet hozzá.

Hozzátette: ezért a búcsúi szeretetvendégség a közösségi ház udvarán lesz megtartva az avató után, nem pedig a templomkertben. Sybill néni pedig újra a faluba látogat, jelenlétében avatják fel a róla készült festményt.

– Sybill néni, azaz Baroness Sybil von Manteuffel-Szoege  (nekünk grófnő), a gróf Károlyi-Pappenheim család egyenesági leszármazottja. Mint kegyurak, a bujáki templomot 1903-ban építették ujjá és nagyobbították meg. Akkor nyerte el mai formáját az Isten háza. Sybill néni az 1930-as években itt a bujáki templomban volt elsőáldozó. Az ő érdeme a Buják-Capiago Intimiano, a magyar-olasz testvérvárosi kapcsolatok kiépítése és működtetése is. A bujáki templom főoltárképének restaurálásában is segítettet, de több alkalommal adományozott már a templomunk javára is – közölte Marti József.

Az esperesplébános arra is kitért, hogy Sáfrány István és fia Attila, kimagasló művészi tehetséggel megáldott bujákiak, akik adottságikat önzetlen módon fordítják szeretett községük javára. Bent a templomban és kint a faluban is számtalan alkotás dicséri kezük munkáját. Így például a bujáki orgonaszekrény, az áldoztatórács, a papi szék és a baldachinja, a főoltár sugárkoszorúja, vagy a hatalmas bujáki falkép a közösségi háznál.

Mint mondta: most egy nagyméretű festményt készített Sáfrány Attila Sybill néni iszkaszentgyörgyi kastélyban fotózott fényképe alapján, amelyhez a keretet édesapja, Sáfrány István készítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában