Főhajtás

2023.10.29. 10:17

Újra méltó módon hajthatnak fejet a nógrádiak az acélgyári hősök emléke előtt

Idén sem tartottak központi megemlékezést Hugyagon, a temető melletti történelmi parkban, ahol a két, kegyetlenül kivégzett salgótarjáni forradalmár-mártír, Hadady Rudolf és Hargitay Lajos emlékműve található. Civil kezdeményezésre azonban hamarosan újra méltó módon hajthat fejet Nógrád vármegye az acélgyári hősök előtt.

Hegedűs Henrik

A salgótarjáni acélgyári nemzetőrség két vezetőjét, Hadady Rudolf műszaki fordítót és Hargitay Lajos gépészmérnököt 1956 őszén elfogták, bebörtönözték, majd a „pufajkások” megkapták a szigorú parancsot, minél sebesebben likvidálni kell a két férfit. A kijelölt napon, december 12-én az alaposan megkínzott embereket előbb a Szécsény közelében lévő Káprások erdejébe vitték, de az előre eltervezett gyilkosságot favágók megzavarták, így a pribékek továbbvitték őket a legközelebbi településre, Hugyagra. 

Itt az éjszaka folyamán a helyi párttitkár pincéjében tovább ütötték-verték a szerencsétlen forradalmárokat, majd miután a „végrehajtók” megkapták az újabb parancsot a kivégzésre, hajnalban kimentek az Ipoly-partra, ahol a magukat alig vonszoló férfiakat egy géppisztolysorozattal leterítették, sőt, szemből is lőttek az akkor már halott hősökre. Végül a boncolást követően a balassagyarmati temetőben földelték el őket, aminek pontos helye máig sem ismert, holott a elmúlt évtizedekben több kutatás is zajlott, állítólagos szemtanúk és antropológus szakértők közreműködésével, mindhiába.

Elmaradtak a megemlékezések

Az utókor a hugyagi temető kerítése mellett kialakított kis történelmi emlékparkban először egy közös tőről fakadó kettős fejfát állított Hadady Rudolf és Hargitay Lajos tiszteletére, majd 2016-ban  egy lyukas nemzeti zászlóval díszített márványkőre cserélték az emlékművet. Ezután éveken keresztül rendre az október 23-át megelőző napokban tartottak itt rendezvényt a POFOSZ nógrádi szervezetének vezetői, vármegyénk politikai elöljárói és az elhunytak családtagjai jelenlétében. Ám két-három esztendeje ezek az események különböző okok miatt elmaradtak, most viszont elérkezett az idő a megemlékezések újraszervezésére. 

Támogatják a kezdeményezést

A civil kezdeményezést egyaránt támogatásáról biztosította Balla Mihály és Dócs Dávid, a nyugat-nógrádi térség két országgyűlési képviselője, mindketten kijelentették, az acélgyári hősök méltán érdemlik meg az utódok kiemelt tiszteletét, hiszen rendkívül erős példával szolgálnak minden ma élő nemzedék számára hazafiságból, szabadságszeretetből, kitartásból és önfeláldozásból. 

Hasonlóképpen nyilatkozott Skuczi Nándor, Nógrád Vármegye Közgyűlésének elnöke, míg Baranyai Béla, Hugyag polgármestere hangsúlyozta, a község önkormányzata a maga részéről mindenképpen biztosítja a megfelelő hátteret és segítséget. Felvettük a kapcsolatot a Hargitay-családot képviselő Kiss Mártonnal, aki egy sajnálatos hírt közölt: nagymamája, Hargitay Lajos özvegye, aki a legutolsó megemlékezésekre is leutazott a fővárosból, idén nyáron sajnálatosan elhunyt. Az újjászervezett megemlékezést a tervek szerint a december 8-i salgótarjáni sortűz, illetve a két mártír december 13-i halálának évfordulójához kapcsolódva tartják majd meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában