Segítségnyújtás

2023.10.08. 17:28

Új kézműves termékek vásárlásával támogatják a menekülteket Szentkúton (fotók)

Szentföldi kézműves termékeket helyeztek el a nemzeti kegyhely boltjában, amelyek megvásárlásával iraki keresztény menekült családok megélhetését lehet támogatni.

Nagy Orsolya

Mozaikokat, olívaszappant és egyéb fából készült kegytárgyakat árusítanak

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A rendezvényen Berhidai Piusz OFM ferences tartományfőnök úgy fogalmazott, szerencsére nagyon sokan olyan helyén élhetünk a világnak, ahol nyíltan nem üldözik a keresztényeket, de egy közösség vagyunk, így mindig felelősek vagyunk egymásért.

Hozzátette: erről szól az a kezdeményezés, amely már jó néhány éve elindult Magyarországon, de most kiteljesedik Szentkúton is. Alapvetően Irakból menekült keresztények keresnek menedéket Jordániában, ahol a Jordán Karitász segít számukra a lakhatásban, a munkahely keresésben, a megélhetésben. Olyan kézműves termékeket készítenek, amelyek az ottani hagyományokon alapulnak, így például mozaikokat, olívaszappant és egyéb fából készült kegytárgyakat.

– A termékeket árusítása nem gazdaságilag fontos, hanem azért, hogy a rászoruló emberek életét segítsük, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy a szülőhazájukhoz közel tudjanak élni, túlélni. Ez a kezdeményezés nagyon szép példája annak, hogy mit jelent felelősséget vállalni egy másik keresztény emberért – hangsúlyozta Berhidai Piusz.

Segítik az üldözött keresztényeket

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár elmondta, ez a kezdeményezés nem csak örömteli, de nagyon mély üzenettel is bír. Az államtitkár arra is kitért, hogy húsz évvel ezelőtt Irakban másfél millió keresztény élt, ez a szám mára 200 ezer körülire csökkent. A Hungary Helps Program Magyarország segítségnyújtási programja a világ első olyan nemzeti kormányzati programja, amelynek kifejezetten az a célja, hogy segítse az üldözött keresztényeket.

Mint mondta, többször találkozott azokkal az üldözött keresztény irakiakkal, akik Jordániába nyertek bebocsátást és menedéket. Amikor beszélt velük arról, hogy mit éltek át, elmondták, hogy az elmúlt években hatalmas veszteség érte őket. Sok családtagot és a közösség tagjait is elveszítették a gyilkos terror tombolása miatt és el kellett hagyni ősi földjüket. Úgy érzik, a legnagyobb fájdalmuk, a legnagyobb gyászuk nem is a veszteség, hanem az, hogy magukra lettek hagyva. Arra számítottak, amikor látják, hogy mit művelnek velük, majd a nyugati keresztény országok a segítségükre sietnek, de a közömbösen nézték végig a pusztulásukat, egészen addig, ameddig nem értesültek Magyarország együttérzéséről, majd elindult megsegítésükre a Hungary Helps Program.

Fontos a szolidaritás

Tomah Ejbara a Jordán Karitász képviseletében érkezett Szentkútra, aki elárulta, hogy közel két éve nyitották meg az első európai bemutatótermet Budapesten. Nem meglepő, hogy Magyarország felkarolja ezt a kezdeményezést a keresztényekkel való szolidaritás jeleként. Kifejtette: azt ünnepeljük, hogy az új értékesítési helyen is elindul a szentföldi termékek árusítása. A kiszolgáltatott keresztények nevében pedig háláját fejezte ki a magyar embereknek és a magyar kormánynak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában