Átadó ünnepség

2023.10.21. 15:38

Turisztikai látogatóközpontként született újjá a lerombolt kozárdi kúria

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken a kozárdi Természeti Értékek Háza Turisztikai Látogatóközpontot. A Cserhátalján – Faluszélén Integrált Turisztikai Projekt keretében megálmodott és kialakított létesítmény egyszerre kínál lehetőséget a természeti értékek megőrzésére és bemutatására, a fiatal generáció nevelésére, a településre látogató turisták kulturált fogadására és a dél-nógrádi vidékre való invitálására.

Veres Edina

Fotókiállítás mutatja be a látogatóközpontban a térség értékeit

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A pénteki átadó ünnepség során megtelt vendégekkel a kozárdi Természeti Értékek Háza Turisztikai Látogatóközpont. Az esemény megnyitója során elsőként dr. Hajasné Banos Márta, a község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. A településvezető beszédének elején röviden megemlékezett Kohut Adorjánról, a valamikori kozárdi nagygazdáról, a Magyar Természettudományi Egyesület és a Budapesti Ügetőverseny Egyesület alapító tagjáról, aki 1922-től háromszor újjáválasztott országgyűlési képviselő is volt. 

Hozzátette: a sok viszontagságon átment, lerombolt kúriája a helyiek szeme láttára született újjá a – 2017-ben megálmodott – Természeti Értékek Háza Turisztikai Látogatóközpont formájában. Ezután dr. Hajasné Banos Márta nagy vonalakban ismertette, hogy 21 éves polgármestersége alatt mennyi fejlesztés valósult meg a faluban. Véleménye szerint a beruházásoknak abban is szerepük van, hogy Kozárdon nem csökken a lakosság.

Állnak még előttük megoldásra váró kihívások

– A Természeti Értékek Háza programjának központjában a fő helyen a természeti értékeink gondozása, a fiatal generáció nevelése, a Kozárdra látogató turisták kulturált fogadása és vidékünkre való invitálása áll – emelte ki a polgármester, aki arra is rámutatott, hogy a projekttel kapcsolatban állnak még előttük megoldásra váró kihívások. 

Látogatóközpontként született újjá a régi kúria épülete
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

E tervek között említette a községet körülvevő erdők és vadvilág bemutatását célzó kiállítás létrehozását, a turisztikai látványosságokat, illetve rendezvényeket sorakoztató honlap elindítását, valamint a látogatóközpont körül egy Mátyás királyra emlékeztető park kialakítását és egy vadászó Mátyás-szobor elhelyezését. Zárásként dr. Hajasné Banos Márta azt is elárulta, hogy amint elkészülnek a kiállítások, a látogatóközpont kapuit az óvodás és iskolás fiatalok előtt is megnyitják.

Palóc örökségünket is bemutatják a látogatóknak

Ezután Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke méltatta a település fejlődését, illetve a faluvezetést, valamint további támogatásukról biztosította a helyi önkormányzatot. Mint hangsúlyozta, a TOP és TOP Plusz nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően Nógrád vármegye, Dél-Nógrád és azon belül Kozárd település is épül-szépül.

Valóban be kell, hogy mutassuk a természeti értékeket, amikre valóban büszkék lehetünk

 – emelte ki Skuczi Nándor, aki arra is rámutatott, hogy a Nógrádba érkező turisták előtt nem csupán a természeti környezetet kell feltárni, hanem lehetőséget kell biztosítani számukra arra, hogy rácsodálkozzanak a palóc emberek örökségére is. Így például a Nógrádhoz köthető neves személyekre, úgymint Balassira, Mikszáthra, Madáchra vagy épp Szondyra, a gasztronómiára, vagy épp a csodálatos népviseletekre. A vármegyei közgyűlés elnöke végül úgy fogalmazott: mindezt át kell adni a fiataljainknak és be kell mutatni az idelátogatóknak, és a Kozárdon átadott látogatóközpont pedig minderre alkalmas.

Dr. Hajasné Banos Márta, Becsó Zsolt és Skuczi Nándor hivatalosan is átadták a felújított ingatlant
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Kulcsszereppel bír az együttműködés

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is elismerően szólt a település vezetőiről, illetve arról, hogy a gyönyörű természeti környezetben megbúvó cserhátaljai kis településen, azaz Kozárdon, az elmúlt két évtizedben mennyi fejlesztés ment végbe. Ugyanakkor hangsúlyozta: még nem értek az út végére.

Tele vagyunk értékekkel, egy fantasztikus varázslatos világban élünk. Az elmúlt évek során több turisztikai fejlesztést tudtak megvalósítani Kelet-Nógrádban. Most jön egy újabb kihívás, méghozzá az, hogy mindezt élettel töltsük meg, de erre csak akkor leszünk képesek, ha rendszerben tudunk együtt dolgozni

 – fejtette ki Becsó Zsolt, aki magyarázatként hozzáfűzte: jól látható, hogy nagy értéket képvisel mindaz, ami megvalósult Kozárdon, de nem valószínű, hogy önmagában képes nagyszámú látogatót a településre bevonzani. Hozzátette, hogy ez igaz a többi településre is Hollókő és Szentkút kivitételével. Ugyanakkor az UNESCO világörökség listáján szereplő falu és a nemzeti kegyhely számára is előnyös lehet, ha a térség kisebb, de turisztikailag jelentősebbé tehető desztinációival kiemelten együttműködik.

Tartalommal töltik meg a turisztikai létesítményeket

Kelet-Nógrád térség országgyűlési képviselője ezután aláhúzta, hogy az aktív turisztikai fejlesztések terén kormányzati támogatás nélkül nem elképzelhető az előrelépés, majd kitért a nógrádi Enjoy-park tervére is. Mint fogalmazott, annak első lépése a térségben fellelhető értékek összekötése, valamint a települések összekapaszkodásának segítése annak érdekében, hogy a turisztikai létesítményeket sikerrel tudják működtetni, tartalommal és élettel tudják megtölteni. Az integrált turisztikai projekttel kapcsolatban, amelynek a kozárdi Természeti Értékek Háza Turisztikai Látogatóközpont is része, hozzátette: egy „filiája”, azaz az alsótoldi Toldi udvar még hiányzik. Annak befejezése reményei szerint hamarosan megtörténik, így teljessé válhat az a pályázat.

Természetfotókból nyílt kiállítás

Az átadó ünnepség zárásaként a látogatókra egy természettel kapcsolatos kulturális program várt. Annak első felvonásaként Bábinszki Ágnes és Kiss Alexandra kedveskedett zenés-verses műsorával a közönségnek. Ezt követően a megjelentek „kötetlen programként” megcsodálhatták a térség természeti értékeit bemutató fotókból nyílt kiállítást, megtekinthették a Kozárd és környéke című filmet, illetve a Cserhátalji Keringő nevű turisztikai kiadvány fellapozásával szemügyre vehették a térség kínálta látnivalókat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában