Fejlesztés

2023.10.05. 11:19

Támogatásból és adományokból újult meg Karancslapujtő kétszáz éves evangélikus temploma (videó)

Kívül-belül megújult a karancslapujtői evangélikus templom. A beruházás a Modern Városok Program támogatásával valósult meg, amit kiegészített a közösség erre a célra felajánlott adománya is.

Gulyás Edina

A hálaadó istentisztelet alkalmából megtelt a templom

Forrás: Beküldött fotó

Hálaadó istentiszteletet tartottak a közelmúltban Karancslapujtőn, ugyanis a Modern Városok Program keretében a községben megújult a Salgótarjáni Evangélikus Egyházközséghez tartozó 203 éves templom. A felújítás közel 53 millió forint állami támogatásból valósult meg, amelyet kiegészített az a 1,5 millió forint, amit a közösség erre a célra gyűjtött.

– Az épület rendkívül rossz állapotban volt, az omladozó falak erős dohos szagot árasztottak magukból. A kívülről-belülről felújított templom körül a vízelvezetés is megoldódott, amely eddig jelentős mértékben hozzájárult a falak nedvesedéséhez – tájékoztatott Horváth-Hegyi Ádám, a gyülekezet evangélikus lelkésze. – A beruházás különlegessége, hogy a tetőszerkezet megbontásával a belmagasság jelentősen megnőtt, így a karzaton már bőségesen ki lehet egyenesedni, illetve a templom belső tere is hangulatosabb, szebb lett.

Mint mondta: a falu lakossága felekezettől függetlenül együtt mozdult, a hálaadó istentisztelet alkalmával – amelyen dr. Cserhátiné Szabó Izabella, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspökhelyettese hirdette az igét – megtelt a templom. A liturgiában Szabó András, a Nógrádi Egyházmegye esperese és Horváth-Hegyi Ádám, a gyülekezet lelkésze is részt vett. Az ünnepi közgyűlésen Patakfalvi Zoltán, az egyházközség felügyelője, Szabó András esperes, Koncz István egyházmegyei felügyelő, Baksa Sándor, Karancslapujtő polgármestere és Hegedűs Melinda, a karancslapujtői gyülekezet gondnoka mondott köszöntőt. A felújított templomról képes beszámolót is láthattak az egybegyűltek, majd a község közösségi házában szeretetvendégséggel folytatódott a közös együttlét.

– Reméljük, de mindenekelőtt imádkozunk és dolgozunk azért, hogy a „megújult kövek” mellett az „élő kövek” is egyre többen legyenek a gyülekezetünkben, gyarapodva olyanokkal, akik Urunk szeretetét és a közösség erejét megtapasztalva eljutnak a Krisztus hitre – fogalmazott Horváth-Hegyi Ádám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában