Energia

2023.10.09. 11:25

Takarékoskodnak, de idén nem zárják be télire a balassagyarmati közintézményeket

Ötvenöt százalékkal csökkent a gázfelhasználás Balassagyarmaton a takarékoskodási intézkedéseknek köszönhetően az előző fűtésszezonban. Idén enyhébb intézkedések várhatók, nem zárnak be intézmények.

Lukács Zsófia

Gáz van, nem szorulnak bezárásokra az Ipoly-parti város intézményei

Forrás: Nool.hu

Fotó: Csach Gábor, Facebook

– Az önkormányzat több várossal közös közbeszerzésben október 1-től 330 forint/köbméter áron kapott két évre euró alapú gázt és december 1-től 70 forint/kilowattóra áron villamos energiát (addig 31 forint). 2021. évben 60 millió forintot, 2022. évben 153 millió forintot, 2023-ban várhatóan 364 millió forintot költünk energiára – írta közösségi oldalán Csach Gábor polgármester.

Arra is kitért, hogy az enyhe tél, az év végéig meglévő olcsó villamosenergia, a 212 millió forintos állami támogatás, szigorú takarékoskodás és a tavasszal lecsökkent energiaárak miatt az eredetileg tervezett költségek feléből sikerült finanszírozni.  

– Mivel a gáz elmúlt egyéves átlagára 470 forint/köbméter volt, ezért a 2023-as évnél alacsonyabb, de a 2022-esnél majd kétszer magasabb árral kell kalkulálnunk a megdrágult villanyár miatt. Ennek köszönhetően enyhébb szigorra, de továbbra is takarékoskodásra van szükség, hogy a számításaink szerint várható 296 millió forintos energiaköltséget jövőre ki tudjuk gazdálkodni. Ezért pénteken a testület dönt a következő fűtési szezonra szóló takarékoskodási intézkedésekről, amelyek a tavalyi évvel szemben már nem tartalmaznak intézménybezárásokat, de a tavalyinál enyhébb hőmérsékletszabályzás megmarad, miként a könyvtár téli szűkített nyitvatartása és az év végi-év eleji zárva tartások megmaradnak – fogalmazott a polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában