Nool.hu videó

2023.10.08. 15:38

Szüreti mulatság rázta fel a testvértelepülési találkozót Hollókőn (fotók, videó)

Hollókő testvértelepülési találkozót tartott a napokban, amelynek köszönhetően kilenc település delegációja látogatott a világörökségi helyszínre. A többnapos rendezvény során két konferenciát is tartottak az örökség megőrzése, valamint ifjúsági témakörben. A találkozót a hagyományőrző szüreti mulatsággal zárták szombaton, amelyet ezúttal is nagy érdeklődés övezett.

Lászlók Judit

Lovasokkal, hintókkal, népviseletesekkel, néptáncosokkal és maskarásokkal színesítették a szüreti felvonulást

Forrás: Nool

Fotó: H. Cs.

Mint ismert, Hollókő vezetése immár tizenöt éve építi nemzetközi kapcsolatait és keresi a hozzá hasonló gondolkodású településeket Európában. Ennek köszönhetően az évek alatt több településsel sikerült testvértelepülési megállapodást kötniük. Közülük Torockó, Siklód, Tótfalu, Boqueixón, Gallodoro, Kalonda és Rózsahegy, illetve kapcsolatfelvétel céljából a máltai Shiggiewi önkormányzatának és egy Thesszaloniki székhelyű görögországi egyesületének a delegációja vett részt a napokban megtartott Örökül hagyható világunk – XV. tesvértelepülési találkozón. 

A delegációk tagjai szerdán érkeztek meg a világörökségi helyszínre. – A többnapos rendezvényen két konferenciát is tartottunk, amelyek főként az örökség megőrzése és ifjúsági témakörben zajlottak, de volt szó az Európai-Uniót érintő kérdésekről is – mondta el portálunknak Szabó Csaba. A község polgármestere hozzátette: – A konferencia célja a tapasztalatcsere volt, illetve kerestük azokat a lehetőségeket, amelyek alapján a jövőben együtt tudunk majd működni. Természetesen a résztvevők ittlétük alatt megtekinthették Hollókőt és megismerhették a palóc népszokásokat is.

A polgármestertől megtudtuk továbbá, hogy a testvértelepülések találkozóját egy nyertes pályázatnak köszönhetően tudták megvalósítani, amely immár a tizenötödik nemzetközi találkozó volt a szervezésükben. A következő ilyen alkalom Torockón lesz december elején, illetve a máltaiak is szerveznek az Erasmus+ program keretében egy találkozót, ahová hat országból, országonként hat fiatalt hívnak majd meg. 

Szüretivel ünnepeltek

A testvértelepülési találkozót végül szombaton a szüreti mulatsággal zárták. A hagyományőrző rendezvényre ezúttal is sokan ellátogattak. Nagy érdeklődés övezte a lovasokkal, hintókkal, népviseletesekkel, néptáncosokkal és maskarásokkal színesített szüreti felvonulást, amely a Palóc útról indult és bejárta az Ófalut. A Pajtaárok színpadon a kisbíró kihirdette, mi történt az elmúlt évben a faluban. A délután folyamán a színpadra lépett a Hollókői Táncegyüttes, a Kazári Néptáncegyüttes és a Folt zenekar. A rendezvényen kirakodó vásár is várta az érdeklődőket, köztük a delegáció tagjait is. Abor készítésének első lépéseit is megismerhették a Falumúzeumban, illetve a friss mustot is megkóstolhatták. Az estét egy jó hangulatú szüreti bállal zárták a Dr. Román András Látogatóházban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában