Gyász

2023.10.27. 18:09

Szeretettel emlékeznek egykori plébánosukra a nógrádi hívők – hétfőn vesznek végső búcsút tőle

Nézsa önkormányzata a portálunkhoz eljuttatott közleményében tudatta, hogy Rados László plébános október 23-án, 47 éves korában elhunyt. Rados László papi hivatásának leghosszabb állomását, tizenegy évét a nézsai plébánián, valamint Keszeg és Alsópetény fíliáiban töltötte. A hívek hálával és szeretettel emlékeznek a plébánosra.

Lászlók Judit

Rados László plébános október 23-án, 47 éves korában hunyt el

Forrás: Beküldött fotó

– Rados László atya 1976. július 17-én született a felvidéki Nagykürtösön. Édesapját korán elveszítette, édesanyjával Lukanényén élt középiskolás koráig. Katolikus neveltetése révén már fiatal korában megérintette őt az egyház, illetve az Isten szeretete, ugyanis tizenévesen a környező településeken látott el kántori szolgálatot – írták a közleményben. 

Hozzátették: aztán 1996-ban felvételt nyert a győri Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetbe, majd Keszthelyi Ferenc, az akkori váci püspök szentelte pappá 2002. június 22-én Vácott. Ezt követően 2002-től pásztói káplán volt dr. Varga Lajos atya irányítása alatt, majd 2007-től Lőrinciben, Nagykökényesen és Héhalomban plébániai kormányzói feladatkört látott el. 2012-ben került Nézsára plébánosként, ahol mintegy tizenegy évet töltött el. Nézsa mellett, Keszeg és Alsópetény fíliákban látta el áldozópapi feladatait.

A közleményben kiemelték továbbá, hogy Rados László nagy tisztelője volt Rómának, majdnem minden évben elzarándokolt Szent Péter sírjához, és a Bazilika magyar kápolnájában rendszeresen szentmisét mutatott be. Emellett nagyon szerette az egyházi és a komolyzenét egyaránt, rendszeresen hegedült, amit még az édesapjától tanult. 

– Ezt a zenei érzékenységet számtalanszor megtapasztalhatta a nézsai egyházközség a katolikus bálok alkalmával, amelyet a településen ő tett hagyománnyá. Ugyanakkor minden évben hittantábort szervezett általános iskolás gyermekek részére, ami azóta is töretlen sikerrel működik az egyházközségben. Mindezeken túl az úrnapi körmenethez tartozó oltárok és virágszőnyegek megalkotásának is aktív szervezője, részese és díszítője volt. Ezzel is buzdítva az egyházközséget a közös ünneplésre – olvasható a közleményben. Hozzáfűzték: ez év augusztus 1-jétől Kemencén, Bernecebarátiban, és Honton látta el papi feladatait egészen haláláig. Nézsa, Keszeg és Alsópetény hívei szeretettel és hálával emlékeznek rá. 

Rados László plébánostól október 30-án, hétfőn 10 órakor a felvidéki Lukanénye Mindenszentek templomában kezdődő szentmisén, majd az azt követő temetésen vesznek végső búcsút.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában