Ünnepség

2023.10.27. 18:08

Száz éve nyitotta meg kapuit Salgótarján első középiskolája – zárult a jubileumi év (fotók)

Megtartották a százéves jubileumi esztendő záróünnepségét a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban pénteken. Az elmúlt egy év során számos különleges programmal emlékeztek meg az iskola történetéről és névadójáról is.

Nagy Orsolya

Megtartották a százéves jubileumi esztendő záróünnepségét a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A rendezvényen Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója elmondta: száz éve, hogy megnyitotta kapuit a város első középiskolája. Száz esztendő hosszú idő egy embernek, egy intézménynek azonban lehet nem, de az elmondható, hogy ebben a száz évben mindig népszerű iskola volt a Madách.

Hozzátette: a magas színvonalú oktató-és nevelő munkán túl a pedagógusok igyekeztek és igyekeznek napjainkban is olyan környezetet, közösséget teremteni, ahol a tanulók jól és biztonságban érzik magukat. Itt lehetőség van a művészeti tevékenységre, a sportolásra és ezekből évről évre nagyon szép országos és vármegyei sikerek születtek, amelyekre büszkék lehetünk. Felkészülhetnek továbbá az érdeklődő diákok az egyetemi tanulmányokra, vagy a felsőfokú szakképzésre, majd hosszú távon a munkaerőpiacon való biztos helytállásra. A Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója végül úgy fogalmazott, Isten éltesse sokáig még ezt az intézményt!

Szluka Pálné, az intézmény igazgatója elárulta, hogy a jubileumi évben különféle programokkal tisztelegtek a gimnázium előtt, amely jelentett múltkutatást, emlékezést, iskolatörténeti tudásbővítést, rendszerzést, ám ugyanakkor jelentette a jelen erőinek felmérésével a jövőbe tekintést is.

Mint mondta: a gimnázium hagyományos programjai régi és új tematikával lettek szervezve. A kiállítások az iskola nagy tanáregyéniségeinek műveit mutatták be, mellette sporttörténeti tablók, régi fotókból összeállított képek kerültek a falakra, hogy naponta emlékezhessenek. Emellett a hagyományos vetélkedőt minden osztálynak hirdették, a feladatok fővonalában az iskola története és névadójának élete, pályája került. A témahét pedig a Madách 100 nevet kapta.

Igazodtak a tanulók és a szülők elvárásaihoz is

A Madách gálán viszont már a jelenre koncentráltak, s a mostani tehetséges tanulók mutatkozhattak be. Ezen kívül az esztendő során elkészült a jubileumra szánt évkönyv is, amelyet ma adnak ki.

– Száz évet összefoglalni nem lehet, de fontos és kell is hangsúlyozni a legfőbb eseményeket, a kiemelkedő és előremutató egyéniségeket, az eredményeket és leginkább nyomatékosítani kell, hogy a száz év minden madáchos érdeme és ünnepe, aki valamilyen módon az intézményhez tartozott bármilyen státuszban – mondta az igazgató.

Szluka Pálné hangsúlyozta: az iskola száz évében történelmi sorsfordulókat élt át és közben mindig alakult a világhoz és szolgálta a társadalom igényeit, igazodott a tanulók és a szülők elváráshoz egyaránt.

Az intézmény diákjai ünnepi műsorral is készültek ezen különleges rendezvényre, valamint zárásképp megajándékozták egy könyvel a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatóját és az intézmény egykori vezetőit is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában