Örömtánc

2023.10.13. 08:06

Salgótarjánban is örömtáncra csábítja az időseket a szécsényi oktató

Bunder Irén szécsényi szenior örömtánc oktató a megye nyugati fele után Salgótarjánban is elkezdte bevonni a szépkorúakat a közös mozgásba. Az összejövetelek nem csupán jó hangulatban telnek, de az egészségmegőrzés szempontjából is rendkívül hasznosak.

Palchuber Kinga

Bunder Irén negyven éven keresztül aneszteziológusként dolgozott a balassagyarmati kórházban, mindig a másokon való segítés hajtotta előre az életben. Mint mondta: a szenior örömtáncot is azért kezdte el népszerűsíteni Nógrádban, mert úgy érezte, ezzel is tehet annak érdekében, hogy az idősek minél tovább megőrizzék testi-szellemi frissességüket. 

Hozzátette: a szenior tánc olyan sporttevékenység, melynek minden eleme illeszkedik az idősödő ember szervezetéhez. Az új tánclépések tanulása intenzív agytornát kíván, így elősegíti az idegpályák olajozását. – Bár a foglalkozásokon az idősek folyamatos mozgásban vannak, a gyakorlatok mégis kíméletesek az izmokhoz. A tánc emellett felvidítja a lelket, a memórián túl fejleszti az egyensúlyérzéket, beindítja az öngyógyító folyamatokat, oldja a depressziót, javítja a hangulatot és építi a közösséget. Bizonyított tényeken alapszik, hogy e táncforma egyebek mellett védelmet nyújt a demenciával szemben, azaz 76 százalékkal csökkenti az időskori elbutulás esélyét – ismertette az oktató.

Bunder Irén kifejtette: Nyugat-Európában már 40 éve ismerik a szenior örömtánc jótékony hatását, de hazánkban csak 8-10 éve kezdett ismertté válni. Hat esztendeje már oktatókat is képeznek, jelenleg több mint 220 örömtánc oktató dolgozik hazánkban. A szakember tapasztalatai szerint elsősorban a nők vesznek részt a foglalkozáson, de a férfiaknak is bátran ajánlja a részvételt. – Az előzetes tánctudás nem szükséges a jelentkezéshez, hiszen itt a közös szórakozás a lényeg és nem a profizmus. Az örömtánc felvidít és fitten tart! – hangsúlyozta az oktató, aki várja az újabb jelentkezőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában