Természetvédelem

2023.10.01. 21:09

Gyűrűt kaptak a madarak az európai megfigyelő nap bátonyterenyei bemutatóján

Nógrádban két helyen, Patakon és Bátonyterenyén tartották meg a már sok éves múltra visszatekintő Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényeit a hétvégén.

Faragó Zoltán

Molnár Márton (jobbra) a széncinegét mutatja a rendezvény látogatóinak

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán

A közönség számára is nyilvános esemény egyfajta verseny is az országok között: hol és mennyien, hány helyszínen vesznek részt rajta, mit látnak, a fajok és az egyedek számának tekintetében is. Magyarország a legeredményesebb résztvevők között szerepel a kezdetektől, remélhető, hogy az eredmények összesítése után idén sem lesz másképpen.

A Kisterenye-bányatelepi vasúti megálló és környéke nem tűnik a természetvédelem bástyájának, a csatornává egyenesített Tarján-patakkal, a vasúti töltéssel, a legelőt ellepő tájidegen növényfajokkal. Vasárnap azonban a virradat sok szép meglepetéssel szolgált. A nádszegélyben őzek csipegettek, fácánok kakatolását hozta a szél, a legelőn a tehenek bőgtek, a Vizslás felé húzódó domboldalban pedig a gímbikák. Aki eddig nem tudta a kettőt megkülönböztetni, most összehasonlíthatta a két hangot.

Cigánycsuk a gyűrűzés után. A következő pillanatban már visszanyerte szabadságát
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

Mintegy kéttucatnyi érdeklődő jött össze a bemutató madárgyűrűzésre, amit Molnár Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nógrádi helyi csoportjának titkára vezetett.

A szakemberek már kora reggel kifeszítették a madárbefogáshoz szükséges hálókat a bokros-nádas sűrűségek alkalmas helyein. Az egymás után érkező természetbarátok ezeket járták végig meghatározott időpontokban, a fogságba esett énekesmadarakat pedig a szakavatott madárgyűrűzők a szemük láttára szabadították ki. Közben tájékoztatót kaptak a fogóháló működéséről, elhelyezésének módjáról is.

Itt éppen egy barátposzáta tojó akadt a hálóba
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

A kora reggeli madármozgás általában nagyobb, mint a délelőtti, de a természetben nem mindig úgy történnek a dolgok, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Sőt, aki gyakran jár erdőn-mezőn, vízparton, minden alapigazságnak megtapasztalhatja az ellenkezőjét is. Most sem volt ez másképp'.

Az első körben hálóba került foltos nádiposzáta, cigánycsuk, szén- és kék cinege is. A madarak apró vászonzacskókban érkeztek az ideiglenes gyűrűzőállomásra, ahol a szükséges adatok felvétele után gyűrűt kaptak a lábukra, azután már vissza is nyerték szabadságukat.

Az érdeklődők egy része. Lehetőség nyílt a környéken mozgó madarak megfigyelésére is
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

Molnár Márton közben elmagyarázta, hogy mit vizsgálnak ilyenkor. A madár kora, ivara, fizikai állapota is meghatározásra kerül, a gyűrű számát pedig nyilvántartásba veszik. A gyűrűk különböző méretűek, speciális fogóval rakják fel őket a madarak lábára. Elmondta, hogy az előző évben megjelölt madarak közül néha visszafognak egy-egy példányt a helyszínen, de egy kék cinege a Dunántúlra is eljutott innen. Bár a cinegeféléket általában állandó madaraknak tekintik, néha nagyobb távolságra is elkóborolnak, sok száz kilométerrel odébb is fognak vissza példányokat.

A hálók ellenőrzései között lehetőség nyílt egy kis terepi nézelődésre is. Több érdekes fajt láthatott a kéttucatnyi érdeklődő: megérkezett egy téli vendég, a nagy őrgébics, a patak medrében hegyi billegető röpködött, a zöld küllő mellett a jóval ritkább hamvas küllő hangját is hozta a szél. Szintén telelni érkező madárvendégek, csízek is a természetbarátok elé kerültek, harminc feletti csapatban. Egy kertben a tujákon termő magvakkal táplálkoztak éppen.

A programon igazi különlegességet is láthattak a vendégek: kora reggel, amikor a szakemberek a helyszínre érkeztek, Pintér Zsolt, az MME munkatársa az úton egy nagyarasznyi hosszúságú rézsiklót talált. A hüllő a meleget jobban őrző, sötét színű aszfalton tekeredett össze; hiába gyér a forgalom errefelé, az úton könnyen az autók kerekei alatt végezhette volna. Ezért aztán egy üres műanyagflakonban várta meg, hogy az érdeklődők szeme láttára biztonságos helyen visszanyerje szabadságát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában