Nool.hu podcast

2023.10.05. 11:42

Fejet hajtottak a losonci muszáj Herkules emléke előtt (podcast)

Böszörményi István számos ember emlékét tartotta életben, mostanra pedig már az ő emlékét őrzik megannyian. A közelmúltban Salgótarján testvérvárosában, Losoncon emlékkonferenciát rendeztek a tiszteletére és kopjafát is állítottak az emlékére.

Nool.hu

Böszörményi István tiszteletére rendeztek emlékkonferenciát Losoncon

Forrás: Nool

Fotó: Tarnóczi László

A losonci lelkész fia édesapja könyvei és nagymamája monarchiabeli emlékei közt élte az életét. Írásaival panteonba emelve mindazokat, akik Palócföld-szerte szellemi értéket hagytak maguk után. Böszörményi István muszáj Herkulesnek tartotta magát, mert vagy 30-40 sírt gondozott a temetőben, hogy az ott nyugvók emléke feledésbe ne merüljön. Most már az ő emlékét ápolják.

A Hír FM és a Nool.hu közös podcastjában a szerkesztő-riporter, Tarnóczi László ez alkalommal Salgótarján testvérvárosába, Losoncra kalauzol, ahol a közelmúltban a legnagyobb felvidéki kulturális szervezet, a Csemadok Életműdíjával, ideát pedig a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett tanárra, Böszörményi Istvánra emlékeztek. Arra az emberre, aki megannyi arra érdemes személynek az emlékét tartotta életben, s akinek most kopjafát állítottak a losonci Kármán József Alapiskola udvarán, s emlékére  „Teljesen tiszta lelkiismerettel szolgáltam” címmel országhatáron innen és túlról érkezett előadók egy egész napos konferencián hajtottak fejet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában