Rendezvény

2023.10.07. 15:36

Édes élet: torták sokaságát csodálhatták meg a vendégek a palotási fesztiválon

Immár kilencedik alkalommal rendezték meg a településen a tortafesztivált, ahol mintegy hatvan alkotás sorakozott fel.

Nagy Orsolya

Ízletes finomságokból nem volt hiány

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A rendezvényen Szabó Mihály polgármester úgy fogalmazott, hogy csodálatos művek készültek, amelyek minden elismerést megérdemelnek. A településvezető kitért arra is, hogy mennyi beruházás volt az elmúlt időszakban Palotáson.

– Új köntöst kapott az általános iskola, az óvoda épülete, de tornaterem is épült, a művelődési ház pedig korszerűbb lett. Vannak továbbá nagyobb projektek, amelyek várhatóan még az idén befejeződnek. Ilyen például a bölcsőde építése, valamint a látogatóközpont létrehozása is. Ezen kívül lesznek még újabb fejlesztések is, mint a művelődési ház teljes villamos energia hálózatának a korszerűsítése, vagy a templom és rendezvénytér előtti területek felújítása – közölte Szabó Mihály.

Mesefigurák is megelevenedtek
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselő kiemelte, igazi hagyományt sikerült teremteni Palotáson a tortafesztivállal.

– Több gasztronómiai rendezvény is van a térségben, így például a vanyarci Haluskafesztivál, a béri Palóc-, valamint a héhalmi Böllérfesztivál is. A legédesebb rendezvény azonban ezek közül és a megyében is, kétségkívül a tortafesztivál, amely egy sikeres kezdeményezés volt a település részéről – fejtette ki az országgyűlési képviselő, aki úgy fogalmazott, hogy hihetetlen értékeket állítottak ki az alkotók.

Nem volt könnyű helyzetben a zsűri
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke elárulta, hogy idén rekord nevezés történt a versenyre, ugyanis összesen hatvan műalkotást neveztek be. Hozzátette: nem csak Madáchra, vagy Mikszáthra vagyunk büszkék szűkebb hazánkban, hanem a palóc gasztronómiára is, amelybe bele tartozik ez a fesztivál is.

A rendezvényre az ország több pontjáról is érkeztek versenyzők és érdeklődők. Balázsné Oroszi Mária Mónika cukrász és cukorvirág készítő például Aszódról jött a fesztiválra, és immár nyolcadik alkalommal nevezett be a versenyre. Az elmúlt évek során pedig több díjat is sikerült bezsebelnie, hiszen már arany, ezüst és bronz éremmel is büszkélkedhet.

Három héten keresztül készült a cukorvirágcsokor

Mint mondta, az idei versenyre készített például dísz napraforgós csokrot az ősz színeivel, de orchideás dézsás bogaras dísztortát, egy frissebb narancsos joghurtos tortát, valamint egy málnás pisztáciás desszertet is megmutatva ezzel, hogy többféle süteményt is tud készíteni. Ezek közül a leghosszabb ideig egyébként a cukorvirágcsokor készült, amely több mint három hetet vett igénybe. A cukrász azt is elárulta, hogy ezen a tortafesztiválon szeretett bele a versenyzésbe, tehát azt is mondhatja, hogy haza jár a rendezvényre, ugyanis annak idején itt kezdődött minden.

A rendezvényen a jó hangulatról Hajdú Steve gondoskodott, de jelen volt Major József, Palócország vőfélye is. A szebbnél szebb tortacsodák mellett pedig volt szakmai előadás, de zenés-táncos előadásokkal, kóstolókkal és gyermekprogramokkal is várták az érdeklődőket, míg a nap sztárvendége a Desperado feat Timi volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában