Ítélet

2023.10.11. 17:28

Állatorvos állt állatkínzásért bíróság elé, hatvan napi elzárásra súlyosbították büntetését

A járásbíróságon az év elején meghozott elsőfokú határozatot súlyosbítva, állatkínzásban bűnösnek találva, immár jogerősen hatvan napi elzárásra ítélte a Balassagyarmati Törvényszék azt a nyugat-nógrádi állatorvos-gazdálkodót, aki szörnyű körülmények között tartotta tolmácsi birtokán a jószágait, ami miatt azok közül néhányan elpusztultak.

Hegedűs Henrik

Szamárszemek. Az állatorvos kóborolni hagyta állatait

Forrás: Nool.hu

Fotó: Illusztráció: Pexels

Az ügy akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor tavaly egymás után több alkalommal előfordult, hogy a 2-es főúton, Rétság belterületi határa és a tolmácsi elágazó között, a szegélyek mentén több szamár kóborolt, nem egyszer balesetveszélyes helyzetekbe sodorva az autósokat. Sokan le is fényképezték a gazdátlanul csatangoló állatokat. 

Kiderült, hogy a jószágok egy Tolmácshoz tartozó birtokról szöktek el, pontosabban a farm őrzése egyáltalán nem volt megoldott, kerítés sem zárta el a külvilágtól. Ráadásul egy szamarat elütöttek, amelynek teteme napokon keresztül feküdt a szomszédos szántóföldön. Az eset pikantériája, hogy az érintett ingatlan tulajdonosa maga is állatorvos, aki ugyan megígérte, hogy villanypásztort szereltet fel, de ezt hónapokon keresztül elmulasztotta.

Közveszélyt is okoztak az utakra tévedő állatok

A birtokon az illetékes hatóság szemlét végzett 2022-ben, megállapítva a nem megfelelő tartási körülményeket, hiszen az elviselhetetlen állapotok, fekvő és pihenőhely, kellő mennyiségű takarmány és víz, valamint állatorvosi ellátás hiányában összesen hét szamár pusztult el, de a gondatlan gazda nem temette el azokat, hanem otthagyta az élők között a tetemeket, kitéve a többieket  az esetleges fertőzés veszélyének.

A Nógrád Vármegyei Rendőrkapitányság számos esetben szabott ki helyszíni bírságot, anyagi károkozás miatt szabálysértési eljárás is indult a tulajdonossal szemben, így a többszöri feljelentések miatt az ügyet első fokon a Balassagyarmati Járásbíróság tárgyalta, még 2023. január végén. Ekkor az állatorvos-gazdálkodót 312 órai, azaz több, mint egy hónapra terjedő közérdekű munkára kötelezte, és a doktori tevékenységétől végleges hatállyal eltiltotta. A végzésben szerepelt, hogy mindezeken felül a bűnügyi költségből négyszázezer forintot kell megtérítenie az államnak.

A fellebbezések folytán másodfokon a Balassagyarmati Törvényszék járt el, amely minden terhelő és enyhítő körülményt figyelembe véve végül úgy határozott, súlyosbít az ítéleten, és a vádlott büntetését a közérdekű munka helyett hatvan napi elzárásra módosította. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában