Nyelvtan

2023.09.27. 11:28

Toll vs. billentyű: egyre csúnyább a nógrádi gyerekek kézírása

Az írás mindig is alkalmazkodott az emberi szükségletekhez, jelenleg is átalakulóban van, akárcsak az anyanyelvünk. A technológia fejlődésével a tanárok újabb kihívás előtt állnak, ám így is mindent megtesznek azért, hogy a gyermekek úgy hagyják el az iskolát, hogy szép kézírással, helyesen és választékosan tudják papírra vetni gondolataikat.

Lukács Zsófia

– Azt tapasztaljuk, hogy az írás pedagógiai alapjait egyre nehezebb átadni a gyermekeknek. Kifejezetten csúnyábban írnak, amióta az alsó tagozatos gyermekek körében is elterjedt az okostelefon és a különböző kütyük használata. A tanmenet pedig még nem állt át arra, hogy emiatt több időt szánjunk a kézírásra – mondta portálunknak Schummer Eleonóra, a Kiss Árpád Általános Iskola alsó tagozatos tanítója.

Kiemelte, hogy nem az okos eszközök használatában látja a problémát, hanem abban, hogy ez sok időt vesz el a gyakorlástól. Régen sokkal egyszerűbb volt jó jegyet adni a külalakra és a helyesírásra, mint napjainkban. A szemmel látható változást az elmúlt 6-8 évben tapasztalták, ami egyre nagyobb gondot okoz. – Ennek mérséklése mindenképp szülői támogatást igényel, hogy szabályozva legyen az okos eszközök használata és otthon is többet gyakorolják a kézírást a diákok. Korábban természetes volt, hogy a gyerekek otthon leültek akár a szülővel, nagyszülővel és írták, formálták a betűket, ez most hiányzik a többségnél – tért ki rá Schummer Eleonóra.

A kézírás hatással van a helyesírásra is

Felső tagozatban és középiskolában az okos eszközök és a közösségi oldalak használata már nem csak a kézírásra, hanem a helyesírásra is nagy hatással van. – Látható a változás a kéz- és a helyesírásban is. A diákok teljesen új szófordulatokat, rövidítéseket vesznek át a különböző internetes platformokról, amelyeket kézzel írva is használnak. Ezek a rossz szokások szegényebbé teszik az anyanyelvünket, a diákoknak pedig, ha ezt megszokják, akkor negatív irányba mozdul a helyesírásuk, nyelvtanismeretük – számolt be róla Mogyorósi Attila, a Ballassi Bálint Gimnázium igazgatója.

Hozzátette, hogy olykor plusz munkát jelent a tanároknak, hogy a megfelelő nyelvi képek rögzüljenek a gyerekekben és azt jól is használják. Az érettséginél is feltétel, hogy bármely tantárgyból a magyar nyeltvan szabályai szerint írják meg az írásbeli vizsgát. Mindent megtesznek a tanárok és akár külön is felkészítik a diákokat arra, hogyan készítsenek el egy nagyobb terjedelmű írást helyesen. – Úgy gondolom, és ezt a saját gyermekeimnél is tapasztalom, hogy inkább az írásnak a tempóján szeretnének gyorsítani a fiatalok, hogy röviden, minél több információt tudjanak közölni, és ezt ültetik át a mindennapokba is – tért ki rá az igazgató.

Nehezebben koncentrálnak a feladatokra

Jambrik Éva kétgyermekes szülőként úgy látja, hogy a gyermekek türelmére is hatással van az információáradat, amit az internet közvetít feléjük. – Azt látom, hogy nehezen koncentrálnak egy-egy hosszabb feladatra. – Napi félórára korlátoztuk itthon a telefon és az Xbox használatát, amit a 11 éves gyermekem már nehezen tud elfogadni. Telepítettünk a telefonra egy olyan alkalmazást, ami korlátozza számára az adatmennyiséget, így tudjuk szabályozni és szükség esetén felülírni azt – mondta az édesanya.

Nehezen olvasható a küldemény

A postai küldeményeknél felnőttek estében is fennakadást okoz egy-egy kézzel írott küldemény. Gyakran előfordul, hogy a kézzel címzett levelek nem, vagy nehezen olvashatók. Érdeklődésünkre a Magyar Posta Zrt. arról adott tájékoztatást, hogy rendszeres, bevált szokás, hogy amennyiben a kézzel címzett levelek nem olvashatók, akkor a „cím nem azonosítható” jelzéssel küldik vissza a feladó részére. Külön nem vizsgálták az esetek számának növekedését, de többféle módon felhívják az ügyfelek figyelmét az olvasható címzés fontosságára, hiszen ők is tehetnek azért, hogy minél nagyobb arányban kapják kézhez a címzettek a küldeményt. – Ha kézzel írunk, akkor próbáljunk azonos nagyságú, egyforma betűket használni, és persze ne hiányos címet adjunk meg – tájékoztatott a Magyar Posta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában