Kiképzés

2023.09.12. 06:50

Több mint tíz fiatal vonult be Salgótarjánban az Önkéntes Katonai Szolgálat kiképzésére

Hétfőn országszerte elindult az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) negyedik programja. Salgótarjánban a nyolchetes alapkiképzést több mint tíz, a húszas évei elején járó fiatal kezdte meg. Az úgynevezett ÖKSZ programot a Magyar Honvédség elsősorban azok számára hozta létre, akik valamilyen okból kifolyólag kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaikat.

Veres Edina

Országszerte elindult az Önkéntes Katonai Szolgálat negyedik programja

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A kiképzés legalább hat hónapos teljesítésével ugyanis pluszpontokat szerezhetnek a résztvevők a felvételihez.

Országszerte mintegy százan vonultak be szeptember 11-én, hétfőn reggel a negyedik alkalommal elindított ÖKSZ programra. Salgótarjánban egy tucat huszonéves kezdte el a nyolchetes alapkiképzést.

Vincze Zoltán százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (11. HTI) beosztott tisztje kiemelte: ez a szolgálati forma lényegében egy ugródeszka is lehet a továbbtanulást tervezők számára.

Mint arról korábban portálunk is beszámolt: az ÖKSZ elsősorban azoknak a 18 és 25 év közötti fiataloknak szól, akik valamilyen okból kifolyólag egy ideig szüneteltetik tanulmányaikat, és erre az időre stabil megélhetést keresnek.

Azok a résztvevők, akik a két hónapos alapkiképzést teljesítették, és ugyanott további négy hónapig folytatják a lövész alapképzést, 16 pluszpontot kaphatnak, míg illetményként a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeget. Azoknak az önkénteseknek, akik a második hónap végén speciális szakfelkészítés mellett döntenek, és átmennek valamelyik műveleti besorolású alakulathoz, 32 többletpont és a garantált bérminimum jár. A hat hónap letelte után további fél évig lehet még folytatni az ÖKSZ programot. Ezzel a műveleti besorolású alakulatnál 64 pluszpontot lehet szerezni.

A fiatalok mellett természetesen 65 éves korig minden, a katonai hivatás iránt érdeklődő magyar állampolgár számára elérhető volt a jelentkezési lehetőség. A nógrádi résztvevők az egységes alapkiképzést ez alkalommal is az MH 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj (25. TVZ) szárnyai alatt teljesítik.

Az alapkiképzés után több lehetőség is adott a folytatást illetően

A negyedik ÖKSz program kiképzésének első lépését Salgótarjánban a hétfői bevonulás jelentette. A jelentkezők miután a zászlóalj Bartók Béla út 10. szám alatti objektumában megkötötték a szerződésüket, átvették a felszerelést.

Gáspár M. Levente alezredes, a 25. TVZ parancsnoka portálunk érdeklődésére elárulta: a következő öt hétben az ÖKSZ kötelékéhez csatlakozók az Egységes Alapkiképzési Program egymásra épülő tematikája szerint alaki foglalkozásokon vesznek részt, illetve egészségügyi, harcászati, vegyivédelmi és lövészeti ismereteket is szereznek. Az elméleti foglalkozások a már említett helyszínen zajlanak majd, a gyakorlatok legjavának a nógrádi alakulat új, a Camping úton található kiképzőbázisa ad majd otthont, míg a lövészkiképzéseket a sóshartyáni rendőrségi lőtéren hajtják végre.

– A kiképzés első ciklusát egyhetes adminisztrációs időszak követi. Ez alatt a résztvevők számára adott lesz a lehetőség, hogy pótolják az esetleg kimaradt kiképzési témaköröket. Ezután következik egy kéthetes lövész alapozó felkészítés, amelynek teljesítése után több választási lehetőség áll majd az önkéntesek előtt a folytatást illetően. A következő négy hónapban egyfelől maradhatnak a lakhelyükhöz közeli területvédelmi szervezetnél, másrészről pedig átszerződhetnek egy másik szolgálati formára, de dönthetnek akár úgy is, hogy egy műveleti besorolású katonai szervezetnél, speciális területen folytatják a kiképzésüket – részletezte Gáspár M. Levente alezredes, aki azt is kifejtette, hogy ez utóbbi esetben a résztvevők az általuk választott alakulatnál különleges – például ejtőernyős, búvár, vagy épp harcjármű vezetésével kapcsolatos – felkészítési foglalkozásokon is részt vesznek. 

A zászlóaljparancsnok ugyanakkor kiemelte: az ÖKSZ szolgálati forma is az önkéntességen alapul, így a szerződés bármikor felbontható. Ugyanakkor azok, akik a nógrádi alakulatnál maradnak, az ismereteiket lövész szakkiképzéssel bővíthetik tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában