Oktatás

2023.09.09. 10:58

Százmillió forintból alakítanának ki erdei iskolát Nógrádsipeken

Nógrádsipeken az Ipoly-völgye Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás keretein belül erdei iskolává alakítanának egy önkormányzati ingatlant.

Lászlók Judit

A helyi iskolában már 2020-ban megszűnt a tanítás

Forrás: Nool

Fotó: H. Cs.

Ahogy arról portálunkon korábban beszámoltunk az Ipoly-völgye Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás tagjai területi együttműködés keretén belül egyedi fellépéseket hajthatnak végre a kitűzött céljaik elérése érdekében. Ezzel elősegítik és előmozdítják az Európai Unió gazdasági, társadalmi és területi összetartozásának megerősítését célzó területi együttműködést és elhárítják a belső piaci akadályokat. A társulásnak jelenleg 28 település a tagja, amelyek között 15 nógrádi – Endrefalva, Hollókő, Hugyag, Ipolytarnóc, Ludányhalászi, Magyargéc, Nagylóc, Nógrádmegyer, Nógrádsipek, Nógrádszakál, Piliny, Rimóc, Szalmatercs, Szécsényfelfalu, Varsány – is szerepel. 

A települések vezetői a közelmúltban összefogtak és egy olyan közös koncepció terv létrehozásán dolgoznak, amely elsősorban az érintett területek tájainak értékét kívánja bemutatni.

Vizi Zoltán, Nógrádsipek polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a projekten belül az erdei iskola megvalósítását tűzték ki célul a községben. – A helyi iskolában még 2020-ban megszűnt a tanítás. Azonban az épület továbbra is az önkormányzat tulajdonában áll és azóta is folyamatosan keressük a megoldást arra, hogy a létesítményt valamilyen formában hasznosíthassuk. Mivel a százéves épület a falu központjában áll, így fontos értéket is képez számunkra, nem szeretnénk, ha az enyészetté válna – mondta Vizi Zoltán. 

Hozzátette: korábban már felvettük több alternatív iskolával is a kapcsolatot azért, hogy közösen újjáélesszük az oktatást a településen, de eddig nem jártunk sikerrel. Ezért döntöttünk most úgy, hogy az Ipoly-völgye Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás tagjaként nyújtunk be pályázatot és az önkormányzat hozza létre az erdei iskolát.

Igény mutatkozik a beruházásra

A polgármester kifejtette, a beruházás nagyjából százmillió forintba kerülne, mivel az épületet a húsz-harminc diák számára bentlakásos intézménnyé kell átalakítani. Kitért arra is, hogy az erdei iskola iránt a községen és a társulás tagjain kívül, a környékbeli települések mellett a fővárosból is igény mutatkozik. 

– Az erdei iskola megvalósítása sok szempontból fontos lenne Nógrádsipek számára. Egyebek mellett általa újra működhetne oktatási intézmény a faluban, munkahelyet teremtene a helyieknek, megemelné a konyhai étkeztetés adagszámát, valamint újabb lehetőségünk nyílna arra, hogy átadjuk a népi értékeinket és bemutassuk minket körülvevő táj kincseit a gyermekeknek. Hosszabb távon pedig a falu lakosságmegtartó erejét is növelné – fogalmazott Vizi Zoltán. Hozzáfűzte, amennyiben a pályázatuk sikerrel jár, úgy akár két év múlva már létre is jöhet az erdei iskola a faluban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában