Fejlesztés

2023.09.03. 10:46

Az értékeket mutatnák be – három kilométeres tanösvény létrehozását tervezik Varsányban

Varsány az Ipoly-völgye Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás keretein belül szeretné megvalósítani a község öko-és aktív turisztikai koncepció tervét. A projekt által létrehoznák a Tábi-tanösvényt, amelynek köszönhetően növelhetnék a településre látogatók helyben eltöltött idejét.

Lászlók Judit

A Tábi-tanösvény kiindulópontja a Kézműves Porta lenne

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az Ipoly-völgye Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás tagjai területi együttműködés keretén belül egyedi fellépéseket hajthatnak végre a kitűzött céljaik elérése érdekében, az Európai Unió pénzügyi támogatásával vagy anélkül. Ezzel elősegítik és előmozdítják az Európai Unió gazdasági, társadalmi és területi összetartozásának megerősítését célzó területi együttműködést, és elhárítják a belső piaci akadályokat. 

A társulásnak jelenleg 28 település a tagja, amelyek közül 15 magyar: Endrefalva, Hollókő, Hugyag, Ipolytarnóc, Ludányhalászi, Magyargéc, Nagylóc, Nógrádmegyer, Nógrádsipek, Nógrádszakál, Piliny, Rimóc, Szalmatercs, Szécsényfelfalu, illetve Varsány. A települések vezetői a közelmúltban összefogtak és egy olyan közös koncepciós terv létrehozásán dolgoznak, amely elsősorban az érintett területek tájainak értékét kívánja bemutatni. Ugyanakkor a projektek egymásra épülnének és kapcsolódnának a turizmushoz is. A stratégia elkészítésére dr. Kiss Gábor geográfust, tájvédelmi- és ökoturisztikai szakértőt kérték fel. 

Kanyó Judit, Varsány polgármestere portálunk érdeklődésére kifejtette: a projekt keretein belül egy tanösvény létrehozását tervezik a községben.

– Úgy gondolom, Nógrád vármegye kevés túraútvonallal rendelkezik annak ellenére, hogy bőven akad olyan látnivaló, amit érdemes lenne megmutatni a látogatóknak. Legyen szó egy vezetett túra vagy éppen egy kijelölt útvonal által – mondta Kanyó Judit. Hozzátette: Varsányban sok természeti látnivaló van, így a tanösvénnyel lehetőségük lenne a látogatóknak ezt a gyönyörű környezetet megmutatni, ezzel pedig növelni az ott töltött idejüket. 

A polgármester hozzátette továbbá: a 3,4 kilométeres Tábi-tanösvény kiindulópontja a Kézműves Porta lenne, ahol elektromos kerékpár kölcsönzőt és szervizpontot alakítanának ki, valamint elektromos autó töltőt is telepítenének. Innen, a település mellett Rimóc irányába haladna tovább az útvonal a Tábi-tóig, ahol egy kincskereső kalandösvényt létesítenének. Onnan pedig a Mária-dombra vezetne az út. Utóbbi helyszínre egy kilátót építenének és pihenőpontot alakítanának ki. Végül a közelmúltban felújított Tábi úton keresztül vissza lehetne jutni a községbe. Emellett a tanösvényen szeretnék megteremteni a botos gyaloglás, azaz a nordic walking lehetőségét is. 

Kanyó Judit végül arra is kitért, hogy a közeljövőben a társulásban résztvevő települések projektjeinek helyszínét is bejárják majd és egyeztetik a terveiket. Ezt követően pedig pályázatot nyújtanak be a beruházások megvalósítására. 

– Hiszünk abban, hogy átfogó, egységes, illetve egymásra épülő fejlesztésekben kell gondolkodni – hangsúlyozta a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában