Évforduló

2023.09.10. 12:27

Sárkányhajón szelték a Bánki-tó vizét, a partján élményeiket festették meg az ünneplők

Huszonöt esztendővel ezelőtt, 1998 nyarának végén hosszú hercehurca, kimerítő tárgyalássorozat után kapta meg a Bánki-tó tulajdonjogát a község önkormányzata. Ebből az alkalomból „Miénk a tó” fantázianévre keresztelve több részből álló ünnepi programot szerveztek szombaton a falubeliek.

Hegedűs Henrik

Mozgásba lendült a sárkányfejjel ékesített tavi jármű

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvöi Csaba

Lassan indult meg a sárkányhajó a strandról. Elöl egy kisgyermek dobbal verte az ütemet. Először csak jobb kézzel próbálta a tamtamot diktálni a fiúcska, aztán a mögötte lelkesen evező asszony – feltehetően az anyuka –, serkentette az apró emberkét, végezze inkább alkalmi feladatát két kézzel. Balázska aztán olyan ritmusba kezdett, amit a hátrébb a vízbe lapátját már-már olimpiai bajnokokat meghazudtoló módon forgató apuka alig bírt követni, nem csoda, ha gyorsabb mozgásba lendült a sárkányfejjel ékesített tavi jármű. Pillanatokon belül már a túlpart felé vették az irányt, a fárasztó karmunka közben persze integettek a sétányon álldogáló vendégeknek, majd egy sebes fordulót tettek a jelzőbójánál és balra váltva egyre távolodtak.

Élményeiket festhették meg a gyerekek, átélve az alkotás örömét is
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Amíg a sárkányhajó haladását szemléltük, lassan elértünk a lelátó „magasságát”. Itt, a víziszínpadon ecsettel és ceruzával a kézben a palettájukra összpontosítva fiatalok készülődtek az élményfestéshez. A Rétságon élő művész-tanár, Vigyinszki Attila nagy gonddal részletezte a kis srácoknak és lányoknak, hogyan kezdjenek hozzá a műveletekhez, munka közben mire figyeljenek, az alkotásuk megformálása során hogyan haladjanak ujjgyakorlatról ujjgyakorlatra.

A nap utolsó részében, immár a késő délutáni órákban újra benépesült a színpad. Torma Andrea polgármester az eltelt negyedszázadra emlékező szavai után néptáncosok sereglete lepte el a területet.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában