Adománygyűjtés

2023.09.28. 06:50

Penészes falak között él az asztmás kazári kisfiú – adományt gyűjt az egyesület

Azzal a céllal alakult meg idén év elején Mátranovákon az Asztma-LÉT Egyesület, hogy a betegséggel élők mindennapjait megkönnyítse. A 14 éves Krisztiánnak és édesanyjának szüksége is van a segítségre, a fiatal ugyanis allergiás asztmával küzd, életkörülményeik pedig nem igazán kedveznek a gyógyulásnak. Ezért kezdett gyűjteni nekik az egyesület.

Gulyás Edina

A 14 éves Krisztiánnak és édesanyjának szüksége is van a segítségre

Forrás: Beküldött

– Magam is középsúlyos asztmával küzdök. Úgy gondolom, hogy az összegyűjtött tapasztalatok átadásával, de már a felmerülő problémák meghallgatásával is sokat tehetnek egymásért a hasonló betegséggel élők – fogalmazott Licskóné Balogh Sarolta, az egyesület elnöke. – Sokat beszélgetek a sorstársaimmal, igyekszem számukra kapaszkodót, támaszt nyújtani.

Mint mondta, néhány hónapja ismerte meg a Kazáron élő Anitát és 14 éves fiát. Krisztián allergiás asztmával küzd, és a rendszeres gyógyszerhasználat mellett is előfordulnak nála asztmás rosszullétek. Az édesanya egyedül neveli a fiát, mivel az apuka elhagyta őket, miután megtudta, hogy Krisztián tüdőbeteg. A fiú ekkor még csak 2 éves volt. Anita azóta saját erőből próbálja finanszírozni gyermeke gyógyszereit, ruháit és minden mást, ami szükséges. 

 A penész az egész házat érinti

– Mivel ez elég nehezen ment, kapott némi segítséget, de a legnagyobb problémájukat nem tudták megoldani. A ház, amiben jelenleg élnek penészes. A penészspórák belégzése viszont rendkívül veszélyes egy tüdőbeteg gyermek számára. A házban egyetlen helyiség sincs, aminek falain ne lehetne látni a penésznyomokat, a levegőben is érezni a szagát. Emiatt szeretne az egyesület mihamarabb támogatókat találni nekik, akik finanszíroznák az áldatlan állapot megszüntetést – ismertette a célokat az elnök, aki arra is kitért: Anita emelt családi pótlékból, a nagylányától kapott csekély támogatásból, és az egyházmegyei karitász segítségéből próbálja megoldani a legszükségesebbeket. Elképzelhetetlen, hogy saját erőből finanszírozni tudná a felújítást. 

A családnak nem csak pénzbeli adományra és élelmiszerre lenne szüksége, azért is nagyon hálásak lennének, ha a rekonstrukcióhoz szükséges alapanyagokkal tudnák támogatni őket. Mindezek mellett a vírusokat, baktériumokat penészspórákat kiszűrő levegőtisztító berendezésre is szüksége lenne Krisztiánnak, akinek nincs meg a gyógyuláshoz elengedhetetlen felszerelése sem. 

– Szeretnénk vásárolni neki egy Salvus vizes inhalátort, amely asztmás roham esetén lenne hasznos, ezen kívül egy ventilátort, egy pulzoximétert és egy sópipát. Tudom, hosszú a lista, de jelen körülmények között ezek az eszközök nagyon sokat segítenének Krisztiánnak. Amennyiben lehetősége lesz egyesületünknek bértámogatásra pályázatot benyújtani, alkalmaznánk az édesanyát, így több bevételből gazdálkodhatnának – közölte Licskóné Balogh Sarolta. – Bízunk abban, hogy akinek lehetősége van rá élelmiszerrel, tisztítószerekkel, egészségügyi eszközökkel, vagy építőanyaggal támogatni fogja az édesanyát és fiát. 

Az adományokat az egyesület székhelyére – Mátranovák, Köztársaság út 27. – lehet eljuttatni. A pénzbeli felajánlás pedig az Asztma-LÉT Egyesület számlaszámára, ami a következő: 11600006-00000001-96654959. A közleménybe fel kell tüntetni: Anitáéknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában