Tanévkezdés

2023.09.06. 06:55

Nőtt a szakképzésben tanulók száma Salgótarjánban és Balassagyarmaton

A vakáció után, szeptember elsején a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum hét intézményének iskolacsengői köszöntötték a visszatérő diákokat. Az idei tanévet a szakképzés nógrádi iskoláiban, nappali tagozaton összesen 2661 tanuló kezdte meg, közülük 834 fiatal kilencedikesként. Az intézmények között van olyan, ahol az első évfolyam létszáma száz diákkal nőtt az előző évhez képest.

Veres Edina

Egyre több fiatal választ szakképzési intézményt

Forrás: Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum

Semmi nem gördített akadályt a szakképzés Nógrád vármegyei intézményei elé a tanév elkezdését illetően. A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) iskolái közül a Táncsics Mihály Technikumban jelezte az iskolacsengő a legtöbb – 451 – tanulónak szeptember elsején a vakáció végét. A Szondi György Technikum és Szakképző Iskola 446, a Stromfeld Aurél Technikum 427, míg a Szent-Györgyi Albert Technikum 392 diákkal indította el az iskolaévet. A Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolában a tanulói létszám 365-re, míg a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában 353-ra rúg. A Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban 227 fiatal foglalta el helyét az iskolapadban az ősz első napján.

Piacképes szakmákat kínálnak

Baranyi Zoltán, az NVSzC főigazgatója kifejtette: a 2023/24-es tanévet létszámnövekedéssel nyitja a nógrádi szakképzés.

– A megyénkben tanuló technikumi, illetve szakképző iskolás diákok ösztöndíjat kapnak. Ennek és a kínált piacképes szakmáknak, valamint a felsőoktatásban hasznos tudásnak is köszönhető, hogy a szeptember elsejével induló tanévet létszámnövekedéssel nyitotta nálunk a szakképzés. Viszonylag alacsony létszámnövekedést tapasztaltunk Salgótarjánban. Ugyanakkor Balassagyarmaton, miközben a Szondi és a Mikszáth képzéseire is szépen mutatkozott igény, a Szent-Györgyi Albert Technikum elsőseinek száma az előző évhez képest például 100 tanulóval nőtt – hangsúlyozta Baranyi Zoltán.

Az NVSzC főigazgatója hozzátette: elsősorban a technikusi képzések a legnépszerűbbek, de azok mellett azonban fontosak a hagyományos szakmák, valamint a rugalmas tanulási utakat jelentő programok. Így például a hátrányos helyzetű, illetve a tanulási nehézségekkel küzdő fiataloknak az orientációs évfolyamok, a Dobbantó-program és a Műhely-iskola keretei is képzési lehetőséget teremtenek. 

Felnőttek is tanulnak

Mindemellett pedig a felnőtt- és az esti oktatásban is különböző szakmákat szerezhetnek meg az érdeklődők a szakképzési centrum intézményeiben. Ezzel kapcsolatban Baranyi Zoltán egy érdekességre is felhívta a figyelmet: a Borbélyban a felnőttoktatásban résztvevők száma jelenleg meghaladja a nappali tagozatos tanulókét. A főigazgató rámutatott, hogy ez a tény az élethosszig tartó tanulás fontosságának és az ingyenes szakmaszerzés lehetőségének tudható be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában