Múltidézés

2023.09.16. 16:14

Katasztrofális telefongondokat enyhítettek harminc éve Bánkon

Folytatjuk sorozatunkat a harminc évvel ezelőtti nyugat-nógrádi múltidézővel: 1993-ban, szeptember harmadik hetében katasztrofális telefongondokat enyhítettek Bánkon, míg Terényben a világhírű tudósra, Szent-Györgyi Albertre emlékeztek.

Hegedűs Henrik

Harminc esztendeje valóban rendkívül súlyos volt megyénk nyugati szélén a távhívásos telefonhelyzet. Ebben a tekintetben a járási székhelyen, Rétságon teljes ellátatlanság uralkodott, a környéken pedig Romhány és társközségei, valamint Nagyoroszi rendelkezett csak vezetékes rendszerrel. A gondok enyhítésére minden település törekedett, amiben ekkor Bánk lépett nagyot. 

Lomen János, a falu polgármestere a Nógrád Megyei Hírlapban számolt be arról, hogy javában készítik a szakemberek az új telefonközpontot, méghozzá az iskola egy kihasználatlan melléképülete helyén. A tervek szerint hatszáz állomásos lesz ez a központ, ami további kétszázzal bővíthető. A polgármester hozzátette, nem csak a községben élőktől, hanem az üdülőtulajdonosok részéről is komoly érdeklődés mutatkozott a bekötések iránt, így a szolgáltató által előírt minimális igénymennyiség könnyen biztosítható. Az épület kivitelezési munkálatait társadalmi munkában végzik, helyi vállalkozók bevonásával, a kőműves tevékenységben például Pintér János bánki mesterember jeleskedik.

A vár megmentéséért fáradoztak

Nógrád község önkormányzata ebben az időszakban komoly energiákat mozgósított a falu felett magasodó vár megmentésére. Piroska János polgármester tájékoztatta a nyilvánosságot az akkori állapotokról: legfontosabb feladatuknak a várkapu és közvetlen környezetének helyreállítását tekintették, és a munkálatokhoz szerencsére pályázati támogatást kaptak. A Szerencsejáték Alap Zrt. kétszázezer forintot, a Nógrád Megyei Műemlékekért Alapítvány további százezret adott, ebből az összegből kell megoldaniuk az ásatás és a kivitelezés költségeit. A feltárást a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum régészei végzik el Majcher Tamás vezetésével.

Szent-Györgyi Albertre emlékeztek

Nagy nap érkezett el 1993. szeptember 16-án Terényben. A településhez sok szállal kötődő, és gyermekkorának egy részét a szomszédos Kiskérpusztán töltő Nobel-díjas tudós-biokémikusra, Szent-Györgyi Albertre emlékeztek nagyszabású ünnepség keretében. Ettől a naptól kezdve a C-vitamin feltalálójának nevét utca viseli a községben, valamint emlékpark létesült és szobor készült a tiszteletére. A rendezvényen Juhász Péter országgyűlési képviselő kifejtette, Szent-Györgyi Albert igazi humanista férfiként egész élete során felette állt mindenfajta politikai torzsalkodásnak, és méltán érdemli ki az egész magyar társadalom tiszteletét és elismerését.

Magasabb fizetést akartak

Végezetül egy röpke hír Balassagyarmatról: a képviselő-testület ülésén komoly vita bontakozott ki az önkormányzati intézmények vezetőinek magasabb fizetési fokozatba való besorolásáról. Hivatalos döntés nem született, hanem a városatyák megbízták az oktatási- és művelődési bizottságot egy olyan koncepció kidolgozására, amely teljesítményalapon veszi számba az esetleges  fizetésemeléseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában