Ünnep

2023.09.12. 17:28

Huszonöt éve esküdött örök hűséget Istennek Marton Zsolt – a nógrádi papok is osztoztak örömében

A váci Barátok templomában adott hálát 25 éves papságáért Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspök Konferencia (MKPK) családreferens püspöke szombaton. Az ezüstmise ünnepi szónoka dr. Beer Miklós nyugalmazott püspök volt. Több nógrádi plébános is jelen volt a liturgián.

Gerhát Karina

Marton Zsolt Isten áldását kérte a hívőkre

Forrás: Váci egyházmegye

A jubiláló főpásztort Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszöntötte püspöktársai nevében. Üdvözletében utalt arra, hogy minden megkereszteltnek eucharisztikus lelkületű emberré kell válnia, de különösen igaz ez a papra, akinek kihívás és öröm is, hogy nap mint nap kezébe veheti az ostyát, Krisztus szent testét és bemutathatja az áldozatot, amelynek során Jézussal együtt maga is áldozattá válik a szolgálat során. A püspöktársak nevében kifejezte azon kívánságát, hogy az ünnepelt még sokáig tudja gyakorolni ezt az áldozatbemutatást – számoltak be róla a Váci egyházmegye honlapján.

Mint megtudtuk: köszöntő szavakat mondott Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa, amelyben átadta Ferenc pápa üdvözletét is, aki személyes áldását küldi, illetve imájáról és közelségéről biztosítja Zsolt püspököt, továbbá egyházmegyéje papjait is. A nuncius azt kívánta az ünneplő főpásztornak, hogy legyen hűséges küldetéséhez.

A nuncius Marton Zsolt püspököt az öröm és a reménység emberének nevezte. Végezetül pedig megköszönte a megyéspüspök életét, szolgálatát, hivatását és Isten áldását kérte a jubiláló főpásztorra, a jelenlévőkre és a Váci egyházmegye hívőire, valamint az egész magyar nemzetre.

A szentmise homíliáját dr. Beer Miklós mondta

Kitértek továbbá arra is, hogy a nyugalmazott püspök szentbeszédében párhuzamot vont utódja és a saját élete között. Őt akkor szentelték pappá 1966-ban, amikor Marton Zsolt született. Beer Miklós már a II. Vatikáni Zsinat lelkületében készült papi hivatására, amely jelentős megújulást és reformokat hozott az egyházba. Utódjára most az a – szinte prófétai – hivatás vár, hogy átvezesse a Váci egyházmegyét a szinodális szemléletű egyházba. Miklós püspök azt kívánta Marton Zsolt papi jubileumának alkalmából, hogy ennek a megújulásnak legyen az Úristentől kiválasztott eszköze.

Elődje (jobbra) is köszöntötte az ezüstmisés püspököt
Forrás: Váci egyházmegye

A nyugdíjas főpásztor a két életút közötti párhuzamot továbbszőtte, amikor az 1991-es dátumhoz érkezett. Ő abban az évben ünnepelte papi ezüstjubileumát, amikor Zsolt püspök meghívást kapott erre a hivatásra.

Megajándékozta utódját

Beer Miklós végezetül ajándékba adta utódjának azt a mellkeresztet, amit Szent II. János Pál pápától kapott, hogy ennek a szentéletű embernek a lelkülete és szelleme vezesse továbbra is a főpásztort.

A szentmisén koncelebráltak az MKPK tagjai, a határon túlról Pál József temesvári és Böcskei László nagyváradi püspökök, valamint az egyházmegye papsága, továbbá az asszisztenciában jelen volt számos állandó diakónus is.

A segédpüspök is köszöntötte Marton Zsoltot

A szentmise végén az egyházmegye papsága nevében dr. Varga Lajos segédpüspök köszöntötte a főpásztort és kívánt neki további sok erőt szolgálatának a teljesítéséhez. Ajándékként egy ezüstkelyhet, egy mellkeresztet és egy gyűrűt adott át. A kelyhen a Marton Zsolt által különösen is tisztelt Nagy Szent Gergely pápa és az Isten bárányának ábrázolása látható. A kereszten a vértanúságra és Krisztus sebeire emlékeztető öt piros kő látható, a gyűrűn pedig a székesegyházi püspöki trónus felett ábrázolt görög keresztet jelenítették meg, amely Krisztus győzelmét jelképezi. Az ajándéktárgyakat Szabó János ötvösművész készítette erre az alkalomra.

Meghatódott az ünnepelt

Marton Zsolt a szentmise záróáldása előtt meghatódva köszönte meg pap- és püspöktársainak a jelenlétet és a közös ünnepet, minden jelenlévőnek – volt iskolatársainak, tanárainak, családjának, híveknek –, hogy vele voltak ezen a gyönyörű napon. Hálát adott Istennek az életéért, köszönetet mondva a misén is jelen lévő édesanyjának és családjának. Hálát adott továbbá a meghívásért a pedagógus hivatásra, majd a papságra. Végezetül pedig megköszönte mindenkinek, aki hozzájárult, hogy az ünnep szép és méltóságteljes legyen. Utalt rá, hogy az egyházmegye valóban elindult a szinodális úton, amikor új jelmondataként azt választotta: „Együtt építjük” – és amiért már sok plébánia és plébános tesz is konkrétan.

Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Rétvári Bence, a terület országgyűlési képviselője, Matkovich Ilona, Vác polgármestere és Inotay Gergely alpolgármester, valamint a Váci egyházmegye központi intézményeinek vezetői is.

A zenei szolgálatot a Váci Székesegyház Ének és Zenekara, valamint a Váci Székesegyházi Kórusiskola teljesítette. A gregorián tételeket Acsainé Dávid Ágnes igazgató, Franck és Handel műveit pedig Varga László, a váci székesegyház karnagya vezényelte.

A szentmisét követően a PüspökVác Rendezvényközpontban tartották a fogadást, ahol dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora mondott ünnepi pohárköszöntőt.

Névjegy:

Marton Zsolt 1966-ban született Maglódon. 1988-ban tanítói diplomát szerzett a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán. 1998-ban teológusként végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. Vácon szentelték pappá 1998. június 20-án. Volt püspöki titkár, majd Dányban szolgált, 2003-2008 között a Központi Papnevelő Intézet prefektusa, majd 2015-2019 között rektora volt. 2019. augusztus 24-én szentelték püspökké. Jelenleg is a Váci egyházmegye püspöke, 2020-ban pedig a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családügyi bizottságának elnökévé választották.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában