Múltidéző

2023.09.21. 16:30

Felidéztük, hogyan készült a sörösüveg több mint 70 éve Salgótarjánban (videó)

Előkerült egy film 1949-ből, a felvétel a Salgótarjáni Öblösüveggyár jogelődje által üzemeltetett sörösüveggyártó és -töltő automata működését mutatja be.

Angyal Eszter

A kész üvegeket számos sörgyárba szállították tovább Salgótarjánból

Forrás: Nemzeti Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet archívumában keresgélve bukkantunk rá egy 1949-ben készült videóra, ami az akkoriban fénykorát élő salgótarjáni üveggyártás egyik szegmensét, a sörösüvegek gyártását mutatja be. A Salgótarjáni Öblösüveggyár jogelőd intézményébe 74 évvel ezelőtt egyre nagyobb számban érkezett megrendelés a sörösüvegekre, ezért úgy döntöttek, hogy ismét üzembe helyezik az 1944-ben leállított palackkészítő automatát. A gép naponta 20 ezer darab üveget tudott elkészíteni, a nagyarányú termelését azonban korábban nem tudták gazdaságosan kihasználni. 

– Sörfogyasztásunk ma már messze túlszárnyalja az 1938-as mennyiséget, így a nagyarányú üvegrendelést csak az automata géppel lehet kielégíteni. A gépből vörös izzásban kikerülő üvegeket hűtőkemencébe rakják, a kész üvegeket a gyártelep raktárából szállítják el a különböző sörgyárakba. Sörfogyasztásunk nagymértékű növekedése újabb bizonyítéka az életszínvonal emelkedésének, országunk fejlődő jólétének – hangzik el a Magyar Filmhíradó 1949. májusában készült felvételén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában