Büdzsé

2023.09.28. 18:20

Évről évre egyre nagyobb összeggel járul hozzá az állam Salgótarján működéséhez

Csütörtökön délelőtt tartott ülésén 19 napirendi pontot tárgyalt Salgótarján közgyűlése. A képviselők egyebek mellett szót ejtettek a salgótarjáni önkormányzat költségvetésének féléves teljesítéséről.

Kéri István

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A salgótarjáni önkormányzat költségvetésének féléves teljesítéséről elmondható, hogy a bevételek kedvező alakulása és a vártnál kevesebb kiadás az év eleji kalkulációkhoz képest kisebb hiányt mutat. Ez a megállapítás szerepel a városi költségvetés első félévét értékelő, képviselők elé került dokumentumban. 

Fekete Zsolt polgármester kommentárjában emlékeztetett: a koronavírus-járványhoz kapcsolódott több korlátozó intézkedést is kivezetett tavaly a kormány, az így előállt helyzet – a különböző önkormányzati díj- és lakbéremelések bevezetésének lehetőségével – pozitívan hatott. Az idei költségvetés tervezésekor ugyanakkor még mindig úgy látták: nem lesz egyszerű az idei év. – Ezzel szemben bizakodásra adhat okot, hogy a költségvetésben félévkor szinte minden bevételi soron több a befolyt összeg, mint tavaly ugyanilyenkor – mondta Fekete Zsolt. A dokumentum megállapításai szerint a költségvetés teljesítéséhez ugyanakkor mindenképpen szükséges a központi költségvetésből kapott többlettámogatás, amennyiben nem érkezik ilyen forrás, az év utolsó hónapjaiban likviditási problémákra kell számítani.

Minden korábbi rekordot megdöntött

A város az év elején eredendően 9,2 milliárd forint működési bevétellel számolt, az aktualizálás szerint azonban ettől 600 millió forinttal többre rúghat ez az összeg. Az állami működési hozzájárulás haladja meg leginkább az év elején tervezettet – a központi büdzsé a vártnál félmilliárd forinttal többel járul hozzá a költségvetéshez, így minden második forint működési bevétel innen érkezik. Salgótarján működési bevételeiben évről évre nagyobb arányt tesz ki az állami finanszírozás, a 2021-es és 2022-es esztendőkben minden korábbi rekordot megdöntött a központi költségvetés hozzájárulása a város működéséhez. 

– Az állam az első félév végéig ráadásul már közel 55 százalékát rendelkezésre is bocsátotta a központi büdzséből várt pénznek, ezzel szemben az önkormányzat a saját intézményeitől elvárt bevételből 42 százalékot, a helyi adókból beszedni tervezettnek összegből pedig mindösszesen 35 százalékot realizált. Utóbbi kapcsán ugyanakkor pozitívum, hogy az ilyen bevétel számszerűen 276 millió forinttal magasabb, mint tavaly ilyenkor volt – hangzott el.

Emelték az intézményektől várt bevételt

A testület a költségvetés módosítását, lényegében aktualizálását is szokás szerint megejtette. Ezt ugyanakkor már nem a féléves, hanem az éppen aktuális információk birtokában tették meg. A módosított költségvetés az eredetileg tervezettől kevesebb helyi adóbevétellel kalkulál, a városi intézményektől várt bevételt ugyanakkor 1 milliárd 61 millió forintról 1 milliárd 140 millió forintra emelték. Ennek realitása leginkább annak tükrében kérdéses, hogy a féléves beszámoló alapján a város intézmények a tőlük várt bevételnek csak 35 százalékát tudták csak realizálni az első hat hónap során.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában