Kiállítás

2023.09.27. 16:43

Beérett az etesiek munkájának a gyümölcse és a zöldsége is – tárlaton mutatták be

Bár az időjárás még nem ezt sugallja, de ismét elérkezett az ősz, és azzal együtt a betakarítás ideje is. Ebből az alkalomból a falu kertbarát közössége a település lakóival karöltve immár tizenegyedik alkalommal rendezett kiállítást a napokban a helyben előállított zöldségekből, gyümölcsökből, az azokból készült termékekből, illetve a dísznövényekből a helyi közösségi házban.

Gerhát Karina

Immár tizenegyedik alkalommal nyílt meg a kiállítás Etesen

Forrás: Beküldött fotó

A tárlat megnyitóján elsőként Matúz Gábor polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd háláját fejezte ki a kertjüket szorgalmasan művelő, évről évre gyönyörű zöldségeket, gyümölcsöket, virágokat termelő, kamrába kerülő befőtteket, szörpöket, lekvárokat készítő kertbarátoknak.

Mindezek után pedig Szűcsné Mátrai Éva, az Etesi Kertbarát Kör vezetője a kertészkedés élettani hatásaira hívta fel a jelenlévők figyelmét, kiemelve azok pozitív hatásait. Mint mondta: szervezetünk minden porcikáját megmozgatja ugyanis a rendszeres kerti munka, de megelőzi a különböző, főleg időseknél kialakuló betegségeket is. Mindemellett oldja napjaink divatos betegségét, a stresszt is.

A megnyitót a helyi első osztályosok ünnepi műsora színesítette és tette vidámabbá. Mindezek után pedig a jelenlévők megcsodálhatták az etesi szorgos kezű asszonyok és férfiak munkájának a gyümölcsét.

Szűcsné Mátrai Évától portálunk megtudta továbbá, hogy tizenegy éve alakult az Etesi Kertbarát Kör, amit főként nyugdíjasok alkotnak, de egyre több a fiatal is.

– Tevékenységünk fontos célja, hogy összefogja az Etesen élő, kertészettel és más mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó embereket. Olyan helyi fórum ez, ahol a tagok információkat kaphatnak, szakmai tapasztalatokat szerezhetnek, elleshetik egymás praktikáit, ötleteit. Ehhez jelentősen hozzájárul, hogy összejöveteleinket rendszeres szakmai előadások is színesítik – tudtuk meg a vezetőtől, aki azt is kifejtette, hogy nagyon fontosnak tartotta, hogy az óvodások és az iskolások is eljussanak a kiállításra. Faluhelyen is már egyre kevesebben művelik a kertjeiket, ezért abban bízik, hogy a látvány megfogta a gyermekeket, ami által kertet kedvelő és művelő felnőttekké válnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában