Programajánló

2023.09.14. 19:28

A vármegyenap mellett szüreti mulatságok és kulturális események is várják az érdeklődőket Nógrádban

Ezen a hétvégén is bőven akad program szűkebb hazánkban azok számára, akik szeretnének kikapcsolódni.

Nagy Orsolya

Szüreti koszorú nélkül nem az igazi egy mulatság, Romhányban is feldíszítették a szőlőfürtöket

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Kiállítást és könyvbemutatót is tartanak

Szeptember 15-én, pénteken a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum kedveskedik programokkal a látogatóknak 11 órától. Bemutatják az érdeklődőknek A tündérek kútja-Palóc népmesék a 19. századból című kötetet, majd megtekinthetik Szabadvári-Farkas Zsuzska grafikusművész kiállítását is. A rendezvényen köszöntőt mond Fekete Zsolt polgármester, dr. Shah Gabriella múzeumigazgató, míg a tárlatot dr. Nemesné dr. Matus Zsanett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatóhelyettese nyitja meg. A könyvet pedig Máté György néprajzos muzeológus mutatja majd be.

A vasút szerelmeseinek is kedveznek

Balassagyarmaton immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Vasútmodell-kiállítást, amelynek a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ ad otthont szeptember 15. és 17. között, azaz péntektől vasárnapig, reggel 9 órától. A látogatók tombolasorsoláson is részt vehetnek majd, amely során egy terepasztalt nyerhetnek a hozzávaló vasúti járművekkel együtt.

Tekerhetnek az új kerékpárúton

A pásztói Varázsvölgy ezen a pénteken, azaz szeptember 15-én, 12 órától Bringás Délutánt szervez elsősorban, de nem kizárólag 6 és 14 év közötti csemeték, általános iskolás gyermekcsoportok részére. Mint arról a közösségi oldalon beszámoltak: az esemény célja a játékos ismerkedés a kerékpáros közlekedés alapvetői szabályaival és a bicikli kötelező tartozékaival. A délután folyamán lehetőség nyílik majd kipróbálni a kerékpáros ügyességi pályát és balesetmegelőzési foglalkozásokon is részt vehetnek az érdeklődők. Az első 50 jelentkezőnek ajándék láthatóságot elősegítő kerékpáros eszközöket is biztosítanak majd. Az esemény lebonyolításában közreműködik a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület és a Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság is.

A szervezők arra is kitértek, hogy az esemény apropóját elsősorban az adja, hogy a közelmúltban elkészült a Zagyva-völgyi kerékpárút új szakasza Bátonyterenye és Pásztó között. A fejlesztésnek köszönhetőn új kerékpárforgalmi útvonal létesült a két város között, illetve a települések belterülete, valamint a lakott területen kívül elhelyezkedő munkahelyek között.

Kazáron tartják az idei vármegyenapot

Idén Kazár ad otthont a nagy népszerűségnek örvendő tizenhetedik Nógrádi Vármegyenapnak szeptember 16-án, szombaton, amely a Madách 200 emlékév jegyében telik majd. A rendezvény 9 órakor kezdődik szentmisével, ami után ünnepi közgyűlést tartanak, ahol kitüntetéseket is átadnak.

11 órától megnyitja kapuit a 19. századi palóc ízek sokasága elnevezésű gasztronómiai kóstoló és vásár, ahol az érdeklődők számos finomság közül válogathatnak majd. A helyszínre látogatók megízlelhetik többek között a kazári laskát, a vanyarci haluskát, a varsányi túróslepényt, a vadkerti nagygöncöt, továbbá a hagyományos házi süteményeket is, de különleges termékek is felsorakoznak majd.

12 órától pedig kulturális programok szórakoztatják a résztvevőket, amely során a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásában népszerű musical és filmslágerek csendülnek fel, de hagyományőrző és kulturális csoportok, valamint a Nógrád Táncegyüttes is színpadra lép majd. Az esti órákban a jó hangulatról pedig a Bikini együttes gondoskodik majd.

A Buddha Park is megnyitja kapuit

A tari Buddha Parkban a Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember 16-án, szombaton és szeptember 17-én, vasárnap 10 és 16 óra között várják a látogatókat egy vezetett sétára a Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkban.

Mint arról honlapjukon beszámoltak: az emlékpark területén, a Kőrösi Csoma Sándor Békesztúpa mellett megtekinthető a Szabadító Buddha Anya Templom, a Szkíta Nemrót Aranykertje Templom, a Milarepa barlang és a többi kiállító pavilon is.

Az előző évekhez hasonlóan, óránként csoportos vezetést is tartanak majd az érdeklődőknek, de természetesen egyedül is látogathatóak a felsorolt épületek.

Szüretin mulatnak a vizslásiak

Vizsláson ezen a hétvégén szüreti mulatságot tartanak. A rendezvény 10 órakor kezdődik felvonulással, amely során népviseletbe öltözve bejárják a falut, majd a délutáni órákban csikós bemutatót is tartanak, de lesz folklór műsor is, valamint kihirdetik a pogácsasütő- és az őszi dekorációs verseny nyerteseit. Az esti órákban pedig jótékonysági szüreti mulatságot tartanak a közösségi házban.

Tárlat nyílik Balassagyarmaton

Balassagyarmaton, a Jánossy Képtárban szeptember 16-án, szombaton 17 órakor nyílik kiállítás. Az érdeklődők megtekinthetik id. Telek Zoltán festőművész életművét, amelyet születésének 80. évfordulója tiszteletére hoztak létre. A tárlat egészen november 19-ig, vasárnapig nyitva áll majd a látogatók előtt.

Túrából sem lesz hiány

Mátraszőlősön túrázni hívják a természet szerelmeseit ezen a hétvégén, ugyanis a Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet, amely mintegy 12,5 kilométer hosszú. A túra Mátraszőlősről indul, majd útba ejtik a Függő-követ, a Garáb-nyerget, a Nagy-követ, a Négyfenyői menedékházat, valamint a Rákóczi-kápolnát is, végül visszaérnek a településre.

Mint azt a közösségi oldalukon írták: az utóbbi hónapokban a természet és az időjárás sokat épített és rombolt a területen, így helyenként méteres vízmosás, gaz, elburjánzott növényzet van. Éppen ezért arra kérnek mindenkit, hogy ennek megfelelő lábbelit és öltözetet viseljenek. A túrát pedig Kaszás Józsefné vezeti majd, a találkozó 8 óra 20 perckor lesz a helyi buszmegállónál, a 21-es számú főúti körforgalom mellett.

A minőségi borok is szerepet kapnak

Eresztvényben Szüret Váró Borpikniket rendeznek szeptember 16-án, szombaton 15 órától a Hajrá, Salgótarján! Egyesület szervezésében, ahol különféle borokkal és élőzenével várják az érdeklődőket.

Közösen bringáznak Balassagyarmaton

Bringázz Palócföldön! címmel tartanak rendezvényt szeptember 16-án, szombaton a településen. A gyülekező 14 óra 45 perckor lesz a főtéren, majd kezdetét veszi a bringás körút, amelyet Koleszár Norbert vezet.

Szüreti mulatságot tartanak Rimócon is

Szeptember 16-án, szombaton 14 órától rendezik meg a hagyományos szüreti mulatságot a településen, amely felvonulással veszi kezdetét, majd a kisbíró elmondja, hogy mi is történt Rimócon az elmúlt egy évben. Később lengyel vendégek szórakoztatják műsorukkal a közönséget, de lesz tombolasorsolás és főzőverseny is, míg az esti órákban utcabálon bulizhatnak Persik Szabival, végül pedig tűzijátékkal zárják majd a napot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában