Jegyzet

2023.09.11. 12:15

A hosszú élet titka

Ahol az emberek sokáig élnek, elmaradottabb vidékek - Lukács Zsófia gondolatai a témában.

Lukács Zsófia

Két évvel ezelőtt kaptam egy könyvet Cseke Esztertől és S. Takács Andrástól, az On The Spot alkotóitól, ami a hosszú élet titkának kutatásait írja le. Ez Dan Buettner kötete, azonban a magyar páros is bejárta azokat a Kék Zónákat a világon, ahol a legtovább élnek az emberek. Mivel körülbelül minden sorozatukat láttam és olvastam az addigi könyveiket is, így ezt a könyvet is gyorsan kivégeztem. Olyan varázslatos helyekre kalauzolt el az író, mint Szardínia, Costa Rica, Ikarián, vagy Okinava-szigetek. Olyan jótékony ételeket sorakoztatott fel, mint a zöldfűszeres-lencsés minestrone, vagy egy egyszerű babos rizs, melynek segítségével könnyen felturbózhatjuk az immunrendszerünket és meghosszabbíthatjuk az életünket. 

A szerző két évtizedik járta a világot, hogy kutassa a hosszú élet titkát, első olvasatra azt szűrtem le, hogy ez elég összetett, de a legnagyobb hangsúly az étkezésen van. A napokban azonban megjelent a könyv alapján egy négyrészes Netflix dokumentumsorozat, ami azokat a régiókat mutatja be, ahol a lakosok az átlagnál tovább élnek: sokuk a századik születésnapját is megélte. Olyan tényezőket említ, amit akár itt Nógrádban is könnyedén kivitelezhetnénk. A szépkorúak elmondják, hogy a kulcs a kiegyensúlyozottság. 

A növényi alapú étrend, a természetes, alacsony intenzitású mozgás (például kertészkedés) és a család, barátok, vagyis a közösséghez való tartozás előtérbe helyezése mind összefüggésbe hozható a hosszú élettel. Sajnos amit nem mond ki sem a könyv, sem a sorozat az az, hogy ezek a Kék Zónák jóval elmaradottabbak a modern civilizációtól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában