Érsekvadkert 800

2023.08.27. 18:00

Több százan adtak hálát a terményért és Érsekvadkert elmúlt 800 évéért (fotók)

Érsekvadkert idén ünnepli fennállásának 800. évfordulóját, így kétnapos ünnepséget rendeztek a hétvégén a községben. Szombaton folklór programokkal várták az érdeklődőket, míg vasárnap az ünnepi szentmisét Marton Zsolt, a Váci egyházmegye püspöke celebrálta. A terményhálaadó körmeneten több százan vettek részt.

Lászlók Judit

A település fennállásának 800. évfordulója az idei évet teljes mértékben meghatározta a helyiek számára. Így a rendezvényeik és programjaik minden alkalommal e köré épültek. A fő ünnepséget hétvégén rendezték meg a községben. Az önkormányzat szombaton színvonalas folklór programokkal kedveskedett az érdeklődőknek a polgármesteri hivatal előtti színpadon. Több hagyományőrző csoport is fellépett a falu központjában, miközben az emlékház udvarán ugrálóvár, népi játékok, kézműves bemutatók és interaktív előadás is várta a lakosokat. Az estét színházi gálaműsorral zárták a közösségi házban. 

Marton Zsolt celebrálta a misét

A vasárnapi program ünnepi szentmisével kezdődött, amelyen elsőként az egyházközség képviselő-testületének egy tagja mesélt Érsekvadkert történelméről, kihangsúlyozva, hogy az itt élők a nehézségek, megpróbáltatások ellenére soha nem vesztették el a hitüket Istenben. Kiemelte, a település fennállásának 800. évfordulóján kívül, szintén ünneplésre ad okot a híveknek, hogy a templomuk idén 280 éves. Ezután Máthé György plébános vette át a szót, aki elmondta, az ország több pontjáról is érkeztek a szentmisére, egyebek mellett Érsekhalma, Érsekcsanád és Érseklél küldöttségei is megjelentek. A hálaadó szentmisét Marton Zsolt váci megyéspüspök celebrálta. 

– Amikor születésnapot ünneplünk, akkor az jó alkalmat nyújt a számadásra, leginkább önmagunk felé. Mi volt a múltunk, hol tartunk most és mit remélhetünk a jövőtől – mondta Marton Zsolt. Kiemelte, Érsekvadkert a mai napig büszkén hirdeti, hogy egykor az esztergomi érsek csodaszép vadászbirtoka volt, amelyet az érsekség egyik fellegváraként tartottak nyilván. Azonban 1990-ben II. János Pál pápa rendelete alapján átkerült a Váci egyházmegyéhez, amelynek ugyanolyan fontos, mint elődjének. A falu érdemei közé sorolta azt is, hogy olyan kiváló papok szolgálhattak a községben, akik a hivatásukban gazdagodhattak és gyarapodhattak, néhányan közülük pedig püspökök lettek. 

Országos átlag feletti a templomba járók száma

– A múltnak köszönhetően Érsekvadkert ma is egy élő közösség. A templomba járók száma az országos átlag feletti, ami nagy öröm. A plébániához számos kis közösség, például rózsafüzér társulat vagy éppen kolping család is tartozik – mondta a püspök, aki méltatta a helyi egyházközösség azon hagyományőrzését, vallásosságát, amelyet a következő generációk számára is megpróbálnak átadni. Emellett hangsúlyozta a vasárnapi szentmise fontosságát is. Mint mondta, az egyre növekvő jóléti társadalom, egyre nagyobb kísértést jelenthet arra, hogy eltérjünk az igazi értékektől. 

– Ma egy olyan világban élünk, amely megpróbáltatást és támadást intéz Európa-szerte a család felé. A család nem gazdasági közösség, nem egy alkalmi együttélés, hanem a Szentháromság, Isten tükröződése. A férfi és a nő szeretet-szövetségéből és az ebből fakadó család a társadalmi, és az egyházi létünk alapjai és nem cserélhetőek fel semmivel – mondta Ferenc pápa szavait idézve Marton Zsolt. Végül kitért arra is, fontos az egyházközségek közösségének építése, hiszen a jövőben is olyan közösség szeretnének lenni, amely a hagyományait megtartva életet visz tovább. 

Hűen őrzik a hagyományt

Az ünnepi szentmise után dr. Őszi Attila, a település polgármestere is szólt néhány szót az egybegyűltekhez a templomban. – A keresztény kultúrkörben a terményáldás tölti be a hálaadás szerepét az egész évben termett termésért – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: – Érsekvadkert keresztény gyülekezete hűen és szépen őrzi ezt a hagyományt, és fontos feladatunk, hogy ezt a hálaadást megőrizzük és tovább adjuk az utánunk jövő nemzedékek számára. Az idei hálaadás mégis más, mint az eddigiek. Nem csak a terményért, hanem a Érsekvadkert elmúlt 800 évéért is hálát adunk. A magyarok több mint ezer száz éve élnek a Kárpát-medencében, ebből mi, érsekvadkertiek 800 évvel járultunk hozzá Magyarország néha nehéz, keserű, de összességében szép történelméhez, melyre mind büszkék lehetünk.

A polgármester mesélt még Érsekvadkert gazdag történelméről, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy méltó módon ünnepelhessék meg a jeles évfordulót.

Megáldották a terményt 

Marton Zsolt megáldotta a terményeket, köztük azt az 50 kilogrammos ünnepi kenyeret is, amelyet Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere – Máté György plébános 11 éven keresztül látott el szolgálatot a városban – küldött ajándékba a jeles alkalomra. Ezután kezdetét vette a terményhálaadás körmenet, amelyen több százan vettek részt. Az ünnepi díszmenetet a templomhoz visszaérve szeretetvendégség várta. A napot Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós „Repülés szeretete” című előadásával zárták az Ifjúsági Házban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában