Egészség

2023.08.29. 17:26

Szívüket vizsgáltatták az országos intézet szűrőbuszán a nagybárkányiak

Sokan várakoztak már a kora délelőtti órákban a nagybárkányi háziorvosi rendelő mellett, a Kossuth úton. Az érdeklődők egy közel sem hétköznapi tömegközlekedési eszközre kívántak feljutni, ugyanis szűrőbusz érkezett a településre.

Veres Edina

Sokan éltek a nagybárkányiak közül a kínálkozó lehetőséggel

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A lakosok szív- és érrendszeri rizikószűrésen, illetve szükség esetén kardiológiai szakvizsgálaton vehettek részt. Az egybegyűlteket a vizsgálatok megkezdése előtt, 10 órakor dr. Vajer Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) Prevenciós, Módszertani és Szervezési Osztályának vezetője köszöntötte. Mint kifejtette, négy évvel ezelőtt jártak először Nagybárkányban, míg „A helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program mostani fordulójában a település jelenti az első állomást.

A lakók szív- és érrendszeri rizikószűrésen, valamint kardiológiai szakvizsgálatokon vehettek részt
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A GOKVI honlapján elérhető tájékoztatás szerint, a fent nevezett, és a Belügyminisztérium irányításával zajló programnak az intézet már a kezdetektől, azaz 2019-től aktív résztvevője, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben. A munkatársaik az ország leghátrányosabb részein fekvő településeket keresik fel, ahol a lakók számára szív- és érrendszeri rizikószűrést és kardiológiai szakvizsgálatot nyújtanak. Így történt ez Nagybárkányban is kedden 10 és 18 óra között.

– Magyarországon a vezető halálokok között elsősorban szív- és érrendszeri betegségeket találunk. A küldetésünk az, hogy megpróbáljuk ezt visszaszorítani, azaz célunk, hogy hazánkban minél kevesebben haljanak meg például agyvérzésben, vagy akár szívinfarktusban – mondta a vizsgálatokra várakozóknak dr. Vajer Péter.

A rizikófaktorok könnyen mérhetőek, a tanácsok betartásával pedig úrrá lehet rajtuk lenni

Az osztályvezető arra is kitért, hogy az elmúlt négy évben több mint 230 helyszínen rengeteg vizsgálatot végeztek, és közel tízezer állampolgárral találkoztak. Hozzátette: az eddig felkeresett településeken azt tapasztalták, hogy magas azoknak a kockázati tényezőknek az előfordulása, amelyek elősegítik valamilyen szív-érrendszeri betegség kialakulását. Ilyen lehetséges ok például az elhízás, a dohányzás vagy az olyan alapbetegségek jelenléte, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.

Nagybárkány központjában várta a helyi embereket a szűrőbusz
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ezek a rizikófaktorok könnyen mérhetőek, és a kollégák tanácsai segítségével, illetve azok betartásával ezeken akár úrrá is tudunk lenni. Legyen szó akár a dohányzásról való leszokásról, a testsúlycsökkentésről vagy éppen a magas vérnyomás betegség kezeléséről – hívta fel a megjelentek figyelmét a GOKVI osztályvezetője, aki portálunknak azt is elárulta: a szűrőbuszon a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit keresik a vizsgálatokkal.
 

 Milyen vizsgálatok vártak az érdeklődőkre a szűrőbuszon?

A szakemberek a szűrőbuszra fellépők esetében az életmódbeli tényezők rejtette kockázatokat tárták fel egyebek mellett a dohányzásra, alkoholfogyasztásra, táplálkozási szokásokra, vagy épp a napi fizikai aktivitásra irányuló kérdésekkel. Az esetleges elhízás vagy túlsúly mértékét a testtömegindex megállapítással határozták meg, de a vizsgálatok között szerepelt a vérnyomás, valamint a vércukor-, a koleszterin- és a trigliceridszint mérés is. Szűrő jelleggel készültek az EKG-k, míg a boka-kar index-el az alsó végtagi érszűkületeket kutattak a szakemberek. Emellett szükség esetén egy kardiológus szakorvos kardiológiai vizsgálatot is végzett.

Az eredmények alapján egy kockázatelemzést készítenek, amely alapján a buszon tartózkodó orvos egy javaslatot fogalmaz meg. Dr. Vajer Péter azt is elmondta: a kistelepülésekre való kitelepülések alkalmával sok esetben találkoznak szívinfarktuson már átesett, vagy éppen verőér szűkülettel rendelkező személlyel. A GOKVI osztályvezetője zárásként elárulta: arra is volt már példa, hogy az intézetbe kellett irányítani a szűrővizsgálatokon résztvevő beteget, mivel a helyben felállított kórkép ezt indokolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában