TOP

2023.08.02. 17:32

Szeptemberre elkészülhet a gyarmati Palóc liget – bejártuk a helyszínt (fotók)

Balassagyarmat önkormányzata 1,4 milliárd forintot nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A Zöld csiga – Balassagyarmat zöldterületeinek megújítása című projekt részét képezi a Palóc liget felújítása, melynek kivitelezési munkálatai a végéhez közelednek. Szerdán Csach Gábor, a város polgármestere sajtóbejáráson szemléltette a haladást.

Lászlók Judit

A kivitelezési munkálatok már a végéhez közelednek

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Mint arról korábban is beszámoltunk, a Zöld csiga projektben a Palóc liget, a Gregori park, a Hősök tere, a Ligeti sétány, az Ipoly holtág és az Ipoly-part városi zöldterületeinek felújítása érintett. Emellett önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek, illetve a mozi korszerűsítése is része a projektnek. A Palóc liget esetében a kivitelezési munkák a végéhez közelednek. A fejlesztés egyes elemeit szerdán Csach Gábor polgármester mutatta meg egy sajtóbejárás során portálunknak is. 

Szabadidejüket minél komfortosabban tölthetik a lakosok

– A beruházás összege 1,4 milliárd forint, amelyből hét helyszínen öt projektelem valósul meg. Lényegében 23 hektárnyi zöldterület újul meg, amelyeket tanösvények kötnek majd össze – mondta Cscah Gábor. Hozzátette: azon túl, hogy életet lehelnek az Ipoly holtágba és kialakul a város teljes kerékpárút hálózata, – ugyanis a tanösvényeket kerékpárral is lehet használni – elültetnek 684 fát és húszezer cserjét, illetve kétezer négyzetméterrel növekszik majd a Palóc liget zöldterülete. A polgármester hangsúlyozta, az egész városnak egy látványos megújulásban lesz része. 

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője a bejárás során elmondta: a végéhez közeledő fejlesztés lényege, hogy Balassagyarmaton megteremtsék a lehető legjobb lehetőségeket a szabadidős és a rekreációs tevékenységek számára. Kiemelte: a beruházás részét képező zöldterületi megújítások, vagy éppen a kerékpárutak összekapcsolása segítik majd a lakosokat abban, hogy a szabadidejüket minél jobban és komfortosabban el tudják tölteni. 

Szeptemberre elkészülhet a beruházás

Csach Gábor ismertette: a ligetben a korábban saras, murvás részeket felváltja egy díszburkolat, megújult a közvilágítás, illetve megvalósult a csapadékvíz elvezetése is. Épül egy fedett ivókút, egy épületet elbontanak, valamint a Petőfi-szobor új helyet kapott a sétány közelében, e körül pedig padot alakítottak ki. Emellett korszerűsítik a gyalogutakat és új padokat, szemeteskukákat is kihelyeznek. Új kerítést kapott a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeum, valamint egy nagy játszóteret is létesítenek a Palóc ligetben. A polgármester végül kitért arra is, hogy a helyszínen három hónapig tartót botanikai megújulás is lezajlott. A Zöld Csiga beruházást a tervek szerint szeptember 8-án ünnepélyes keretek között adják át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában