Helyi érték

2023.08.06. 15:19

Szalonna zsírja csordul a tarjáni különlegességnek számító sütővasból, könyv készült róla

Minden településnek vannak lokálpatriótái. Olyan emberek, akik az átlagosnál jobban szeretik lakóhelyüket, s oly módon is kifejezik érzelmeiket, ragaszkodásukat, hogy cselekvően vesznek részt értékeinek megőrzésében, gazdagításában.

Faragó Zoltán

A szalonnasütővas egyszerre gazdasági, kultúrtörténeti és gasztronómiai érték

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvöi Csaba

Az elmúlt évek során sokszor megállapítottam, leírtam már ilyen elismerő szavakat, gondolatokat Póczos Sándor személyével, munkásságával, szülővárosához való viszonyával, mindenekelőtt sorozatban megjelent könyveivel kapcsolatban. S ezúttal – egy új, egészen friss helytörténeti kötete kapcsán – is így járhatok el.

Legutóbb 2022 márciusában az egykoron híres helyi likőrgyárról s az azt tulajdonló Kohn-Kovács család tevékenységéről, sorsáról írott kötete jelent meg. A korábbi években is publikált már könyvet az itteni zsidó lakosságról, mégpedig az Auschwitzbe torkolló szörnyű tragédia kapcsán. Egyébiránt először a salgótarjáni régi képeslapokat kezdte el gyűjteni s az ezekből készült válogatást hozta nyilvánosságra. Azóta publikált már az itteni országzászló(k) , a véradó állomás történetéről, a palócok pálinkájáról, a borzagról is, sőt volt mersze hozzányúlni olyan úgymond kényes témához is, mint a hajdani bordélyház kérdésköre. 

Szerepel a salgótarjáni értéktárban és a nógrádikumok között is

A minap a salgótarjáni szalonnasütővas története címmel jelent meg a nevéhez köthető kiadvány, amely a Nagy Iván Honismereti Pályázatra 2022-ben beadott munka kibővített kiadása. Ebben egy olyan népszerű táplálkozástörténeti, gasztronómai tárgyról, eszközről írt, amely joggal említődik a salgótarjáni értéktárban és az úgynevezett nógrádikumok sorában is.

Póczos Sándor kutatásainak, írásainak nagy érdeme a mindenkori objektivitásra, tényszerűségre törekvés. Ez esetben ez azt jelenti, hogy a nyilvánvaló elfogultság mellett – vagy ha úgy tetszik ellenére – írása első fejezetében korrekten szól arról az eshetőségről is, amely szerint Ózd is lehet e sütővas szülőhelye.

Az acélgyáriak kovácsolták, a tűzhelygyáriak öntvényt készítettek

Ugyanakkor ezt a variációt határozottan kizárja az alábbi következtetésével: a jelzett forrásokból (a kilátásba helyezett fotók hiányában) a szalonnasütővas salgótarjáni voltát megkérdőjelező az Ózd elsőségére vonatkozó érdemi információ nem kerül előtérbe. A következő két fejezet a főként az acélgyárhoz köthető kovácsolt illetve a tűzhelygyári öntvény sütővasról, az azonosságokról és különbségekről szól. 

Számomra olvasóként – ha úgy teszik recenzensként – a Visszaemlékezések című fejezet nyújtja a legnagyobb élményt. Ebben ugyanis a megszólaltatottak kifejtik, hogy mikor, milyen körülmények között találkoztak először a sütővassal. Az adatközléskor 93 éves Detván László hajdani acélgyári munkás például 1943-ban, 14 évesen kezdett el dolgozni a kapakovács műhelyben és akkor már használták a szalonnasütőt.

Adatközlők is segítették még a helytörténeti jelentőségű gyűjtőmunkát

Bata Ferenc 1954-től 42 éven át volt acélgyári dolgozó s úgymond maszek alapon csináltak sütővasakat is. Fodor Mátyás kovács 1961-től 1993-ig dolgozott az acélgyárban s otthoni műhelyében foglalkozott szalonnasütővas készítésével. E tárgy használata – mint a tűzhelygyári Szalai Pál emlékeiből tudni – már az 50-es években gyakorlat volt a reggeli elkészítésében. Sőt, 1985-től az aprócikk-részlegben tömeggyártásra készült sütőket a gyár mintaboltján keresztül értékesítették.

A kiadvány értékét növelik a színes fotódokumentációk, különféle mellékletek, köztük receptajánlatok, jó tanácsok, biztonsági szabályok. Fontos szerepe van a felhasznált irodalom és az egyéb források valamint a dolgozat megírásában segítő szereplők listájának rögzítésének is. A címlap és hátlapi fotót Hilovszky Henrik készítette. A kiadást több gazdasági egység illetve szervezet támogatta.

Recept arra, hogyan használjuk a sütővasat

A csepegtetett kenyérhez egyenletes szeleteket kell vágni, személyenként 3-4 szelet indokolt. A kenyérre apró kockára vágott vöröshagyma kerül. A tárcsákat megmelegítjük, közé szalonnaszeleteket rakunk, az előkészített kenyerek fölé tartjuk, összenyomva megcsurgatjuk. Ízlés szerint variálható az elkészítés lilahagymával, zöld paprikával, paradicsommal, főtt tojással, reszelt sajttal. Tavasszal a hagyma helyettesíthető zsenge hagymaszárral, vagy metélőhagymával. A szalonnával lehet kolbászt is sütni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában