Veszélyes bringázás

2023.08.04. 11:24

Szabálytalanul közlekedik Nógrád útjain a kerékpárosok többsége

A forgalmasabb nógrádi utakon az autós-kerékpáros viszony nem mindig felhőtlen, azonban, ha mindkét fél tisztában van a rá vonatkozó szabályokkal, elkerülhetők a viták, sőt a balesetek is.

Lukács Zsófia

A kritikus szakaszokon jobban kell figyelni

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

A KRESZ ismerete, betartása nemcsak a vitáktól, hanem a balesetektől is sokakat megkímélhetne. Dr. Majoros Ferenc balassagyarmati gépjárművezető szakoktató naponta többször járja Balassagyarmat útjait, s arra panaszkodik, hogy a kerékpárosok többsége – tisztelet a kivételnek – rosszul tudja a közlekedési szabályokat. 

– Gyakori hiba, hogy olyan egyirányú utcákba is behajtanak, ahol nincs kiegészítő tábla bicikliseknek, menetiránnyal szemben is közlekednek, ezzel pedig balesetveszélyt okoznak. Ilyen például a Szontágh Pál utca is, ahol rendszeresen jönnek szembe – számolt be róla dr. Majoros Ferenc, aki hangsúlyozta: sok biciklis áthajt azokon a zebrákon, ahol nincs kerékpáros átvezetés.

– Balassagyarmaton van kijelölt kerékpárút, azonban nem mindenhol van elsőbbsége a kerékpárosnak, ezt sokan figyelmen kívül hagyják. Szügy irányába például végig a kerékpárosé az elsőbbség, a határ felé pedig nekik van elsőbbségadás tábla kihelyezve – ismertette a szakoktató.

Kiemelte, ahol nincs átvezetés, le kell szállni és tolni a biciklit, tehát a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint kell az úttesten áthaladni. Az autós ott gyalogosokra számít, nem pedig biciklisekre, akik adott esetben nagyobb sebességgel közelednek, veszélyhelyzetet teremtve. Ahol az átkelő mellett van kerékpáros átvezetés, a biciklin ülve is át lehet hajtani, ám figyelni kell arra, hogy van-e elsőbbségadási kötelezettsége a biciklisnek.

A gépjárművezető oktató fontosnak tartja az előzési szabályok ismeretét is. Az előzési tilalmak vonatkoznak a kerékpárosok előzésére is, gyalogátkelőn, záróvonalnál, forgalom elől elzárt területen is. – A kerékpár egy bizonytalan úttartású jármű, így növelni kell az oldaltávolságot előzéskor és a biztonságos követési távolságra is ügyeljünk – mondta el az oktató.

Be kell tartani a szabályokat!
Az oktató arra is kitért, hogy az Ady Endre utca egy sávjánál záróvonal van, ezért a biciklist a Bajcsy útig kell kísérni az autósnak.
– A biciklis testi épségét fokozottan figyelembe kell vennie az autósnak. Érdemes felfrissíteni a szabályokat, amit a bicikliseknek és az autósoknak is be kell tartania – hívta fel a figyelmet a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában