Rekordfogás

2023.08.31. 19:31

Sosem látott horgászeredmény, kifogták az ötvenezredik rekordhalat is Maconkán

Partra emelték a napokban az 50 ezredik rekordhalat a Maconkai-víztározó és tórendszere partján. A Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület elnöke, dr. Dérer István a sikeres horgászt egy ingyenes horgászatra is meghívta, ahol a számára készített egyedi trófeát is átveheti majd.

Veres Edina

Görgei Zoltán feleségével és unokáival érkezett, több mint egy évtizede horgászik Maconkán, versenyen is vett már részt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Egy nem mindennapi örömhírről tájékoztatta csütörtökön dr. Dérer István, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) elnöke a portálunkat. Ahogy arról a Nool.hu is beszámolt, augusztus közepén merült fel a kérdés a Maconkai-víztározó és tórendszere partján, hogy ki fogja majd ki az ötvenezredik rekordhalat a vízterületről? Csupán néhány hétnek kellett eltelnie azóta, hogy „horogra akadjon” a válasz.

Gazdag a tórendszer halállománya, 47 faj, illetve változat fordul elő

Dr. Dérer István kifejtette, hogy a víztározót hasznosító BSHE méltán büszke a rekordlistájára, amely egyben Európa legnagyobb édesvízi rekordlistája is. Hozzátette: az 1989 végén indult adatbázisban jelenleg 6186 horgász rekordfogása található meg. Emellett pedig páratlan sokszínűség is jellemzi azt, hiszen 47 halfajt-, illetve változatot sorakoztat fel.

– A halállomány céltudatos fejlesztésének és a halőrök mindennapi munkájának köszönhetően ma már évente több ezer fogás kerül rögzítésre. Ezt mutatja az is, hogy 2021-ben még 4003, addig tavaly már 4860, idén augusztus 30-ig pedig 3791 rekordhalat dokumentáltunk a rendszerben. Az adatbázis hatékonyan szolgálja a halgazdálkodást, sőt évek óta tudományos kutatásokat is támogatnak a fogásokhoz kapcsolódó információk – mutatott rá dr. Dérer István, aki elárulta: a napokban egy jelentős jubileumhoz érkezett a rekordlista, hiszen kifogták az ötvenezredik rekordhalat Maconkán.

Egyedi trófeát vehet majd át a szerencsés horgász

A szerencsés horgász Görgei Zoltán volt, aki BSHE alaptagként egy "nyárzáró" horgásztúrára érkezett a Rekord-tóra feleségével és unokáival. Már több mint egy évtizede horgászik Maconkán, sőt versenyen is vett már részt a vízterületen.

– Az előzetesen lefoglalt R/2 horgászhelyen augusztus 30-án kora este bojli csalira meg is érkezett a várt szép fogás egy hibátlan, 10,75 kilogrammos "spanyol" ponty "személyében". Mivel a rekord elérése érdekében többen is versenybe szálltak, a hírzárlat okán Zoltán is csak később tudta meg, hogy ő volt az a szerencsés horgász, aki fogásával beírhatta magát a maconkai, de a magyar "horgásztörténelembe" is – fejtette ki dr. Dérer István, aki arra is rámutatott, hogy a dicsőségen és a szép emlékeken túl a BSHE a fogást egy egyedi trófeával is elismeri majd. 

Emellett az 50 ezredik rekordhal kifogója számára dr. Dérer István, a BSHE elnökeként egyben egy meghívást is átadott egy következő – ezúttal ingyenes – horgászatra, ahol majd a trófeát is átadják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában