Túrázás

2023.08.19. 15:22

Rockenbauer Pál tiszteletére hoznának létre emlékházat Ősagárdon

Egykori munkatársai és barátai állítanának emlékházat Rockenbauer Pálnak, a „Másfélmillió lépés Magyarországon” nagysikerű gyalogos országjáró ismeretterjesztő televíziós sorozat rendezőjének Ősagárdon.

Lászlók Judit

Az épület utca felőli homlokzata

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Rockenbauer Pál nevét minden túrázó jól ismeri. Mint ismert, a nemzetközileg is elismert természetjáró, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar földrajz-biológia-kémia szakán végzett, majd 1956-ban kezdett el dolgozni a televíziózás világában. Ennek köszönhetően körbe utazta a Földet, az utazásait pedig részletesen dokumentálta. 1968-ban eljutott az Antarktiszra, ahol több kutatóállomást is meglátogatott. Első magyarként a „Jöjj és nézd a Kilimandzsárót” címmel 1976-ban elkészített egy afrikai útifilmet, amelyben az expedíció tagjaként meg is mászta a kontinens legmagasabb hegyét. Ezt követően úgy gondolta, mutat egy darabot Magyarországból egy természetjáró kalandozás során. 

A választása pedig az Országos Kéktúrára esett. Az 1100 kilométeres útvonalat 1979-ben 76 nap alatt járta végig egy nyolc fős stábbal, melynek tagja volt Faludi Sándor hangmérnök is. Az ebből készült „Másfélmillió lépés Magyarországon” című természetjáró dokumentumfilm, főként az ország természeti és néprajzi értékeit mutatta be. A hatalmas sikerre való tekintettel hét évvel később elkezdődött a következő sorozat is, az „ És még egy millió lépés”. A forgatás után nem sokkal, azonban Rockenbauer Pál elhunyt. Így a film további munkálatait kollégája és jó barátja, Gyenes Károly vette át. Ezt követte, négy évvel később, 1990-ben, a „Kerekek és lépések” című harmadik, részben kerékpáros, részben gyalogos sorozat.

A régi épület az Országos Kék Túra útvonalától nem esik messze, de alapos felújításra szorul
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Gyenes Júlia, aki a korábbi túráknak is a résztvevője volt, portálunknak elmondta, hogy a „Másfélmillió lépés Magyarországon” trilógia stábja az évek alatt egy nagy baráti társasággá alakult. Ő pedig édesapjával és férjével a közelmúltban úgy döntött, hogy létrehoznak egy emlékházat Rockenbauer Pál emlékére, méghozzá a kéktúra útvonalán, Ősagárdon. Az ötletet az egykori forgatócsoport még élő tagjai, valamint a természetjáró-rendező fia, Rockenbauer Zoltán, egykori kulturális miniszter is támogatja.

– A férjemmel – Faludi Sándorral – közösen tavaly megvásároltunk Ősagárdon egy olyan telket, amelyen két felújításra váró ingatlan áll. A 120 éves vályogépületben szeretnénk kialakítani az emlékházat, olyan tárgyakkal, amelyeket Rockenbauer Pál is használt vagy szeretett. Például a jegyzetfüzete, a bakancsa, az Afrikából hozott szobrai, valamint térképek, fotók és a filmsorozat eredeti forgatókönyve. Az őrizetlenül maradt házban, természetesen, ezeknek csak a fotókópiái lesznek láthatók. A másik ingatlanból pedig szeretnénk egy vendégházat létrehozni, ahol a turisták megpihenhetnek – fogalmazott Gyenes Júlia. – Azért esett a választásunk Ősagárdra, mert a település éppen az Országos Kéktúra útvonalán helyezkedik el és közel van a fővároshoz.

Alapítvány létrehozásában is gondolkodnak a terv megálmodói

Gyenes Júlia kifejtette továbbá, hogy a túrázás jelenleg a reneszánszát éli és nagyon sokan ismerik a filmsorozatot, aminek köszönhetően úgy vélik, igény lenne az emlékházra és a szálláshelyre is. Azonban ennek létrehozását önerőből nem, csak pályázati forrásból tudnák megvalósítani. Ezért gondolkodnak egy Rockenbauer Pál Alapítvány létrehozásán.

– Ez lenne az első Rockenbauer Pál emlékház az Országos Kéktúra útvonalán, amelyet az egykori televíziósok, akik egyben Pali barátai voltunk, hozunk létre. Ezt úgyis mint természetjárók fontosnak tartjuk – mondta el Gyenes Károly. – A forgatócsoport tagjai egyre idősödnek, sajnos néhányan már nem is élnek a munkatársaink közül. Éppen ezért szeretnénk összegyűjteni az emlékeinket, tárgyainkat egy helyen és megmutatni a túrázóknak.

A vendégház Rockenbauer Pál mellett, a filmsorozatnak és a forgatócsoportnak is emléket állítana, illetve utóbbinak egy bázisként, találkozóhelyként is szolgálhatna a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában