Véradások

2023.08.09. 13:56

Nyáron is töretlen a véradási kedv Nógrádban – a donorok aktivitása túlszárnyalja az országos átlagot

A nyár általában a pihenés és a kikapcsolódás időszaka, azonban a betegek ilyenkor sem mennek szabadságra. Az országos vérkészlet egyensúlya miatt ebben az időszakban is szükség van az aktív donorok segítségére, akik aránya vármegyénk egyes területein az országos átlagot messze meghaladja.

Gulyás Edina

Havonta mintegy ötszázan nyújtják tűszúrásra karjukat Nógrádban

Forrás: Archív fotó | Nool

– Nyáron sokan mennek szabadságra, vannak olyan munkahelyek, ahol hetekre leáll a termelés, és a vakáció idején az iskolák is zárva tartanak – tájékoztatott Tóthné Simon Andrea, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének véradásszervező koordinátora. Hozzátette: épp ezért elsősorban a megyei rendezvényeket célozzák meg ebben az időszakban.

Mint mondta: ugyan szűkebb hazánkban nincsenek egyetemek és főiskolák, így tízezreket megmozgató fesztiválok sem, ennek ellenére meglehetősen sok programmal kedveskednek a szervezők az érdeklődőknek. Amelyiken megfelelőek a körülmények a véradásra, ott arra lehetőséget is biztosítanak a szakemberek. Falunapokra látogatnak el, egészségnapokon is részt vesznek, de a Mátraverebély-Szentkúton tartott búcsúk alkalmával is találkozhatnak velük a donorok. Legközelebb augusztus 12-én, szombaton Karancskesziben, a falunapon, másnap pedig nemzeti kegyhelyünkön várják a véradókat. 

Az állandó véradókra mindig lehet számítani

– Nógrád megyében az év valamennyi hónapjában hasonlóan alakul a véradások száma. Ennek köszönhetően nyáron sincs számottevő visszaesés abban – fogalmazott a szakember, hozzátéve: – Havonta mintegy ötszázan nyújtják karjukat tűszúrásra a salgótarjáni, a bátonyterenyei és a pásztói járásokban, ahol a vöröskereszt szervezi ezeket az eseményeket. Évente közel ötezer egységnyi vért gyűjtünk össze a megye keleti felében. 

Tóthné Simon Andrea arról is beszámolt, hogy az állandó véradókra mindig lehet számítani. Akiknek fontos, hogy ezen a módon segítsék a beteg embertársaikat, azok a kötelező 56 nap elteltét követően újra karjukat nyújtják.

– Köszönhetően az elkötelezett, lelkes véradóknak és az elhivatott toborzóknak a nyári hónapokban sem csökken a véradók száma Nógrádban. Idén is közel 1000 donort regisztráltunk júniusban és júliusban is – ismertette dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese, hozzátéve: – A nyári szabadságolások idején sem érezhető a véradóhiány, mivel ebben az időszakban a megszokottnál is intenzívebb a toborzó tevékenységünk. 

Az országos átlagot is meghaladja a nógrádi véradók aktivitása

Mint mondta: a pásztói, a szécsényi és a bátonyterenyei térségben élők a legaktívabbak véradás szempontjából, ezeken a területeken az országos átlagot messze meghaladó arányt képviselnek az aktív donorok. Megyénkben átlagosan 800-1000 ember nyújtja a karját tűszúrásra havonta. A megfelelő vérkészlet biztosítása érdekében folyamatosan, kampányokkal is véradásra buzdít az Országos Vérellátó Szolgálat.

– Július végén zárult nyári kampányunk nyereményjátékára 1567-en regisztráltak, a véradók állatkerti belépőket, ajándékcsomagokat, vagy akár szélcsatorna repülést is nyerhettek. Az idén indult „Visz a vérem” projekt által felkért 100+1 véradó influenszer is kampányol már a nyáron, ők napi posztokban hívják fel a figyelmet a folyamatos véradás fontosságára – hangsúlyozta dr. Nagy Sándor. – Az alaptoborzás mellett a célzott eszközöket – az e-mailben, sms-ben történt üzenetküldést, a telefonos megkeresést – is rendszeresen használjuk.

Hozzátette: az elmúlt hetekben nem volt példa arra, hogy lecsökkent volna a vérkészlet. A véradók aktivitása országos szinten is példamutató, az ellátás egyenletes, a betegek biztonságban vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában