Perseidák

2023.08.09. 19:54

Nógrádiak, kívánjatok! – hétvégén felettünk ragyognak majd Szent Lőrinc könnyei

Bár hűvös időjárás várható az éjszakai órákban a hétvégén, de az égbolt többnyire derült lesz, így érdemes lehet majd a tekintetünket az égre szegezni, hiszen szinte tökéletes csillaghullásra lehet számítani augusztus 12-én, szombaton és majd vasárnap is.

Nagy Orsolya

Szinte tökéletes csillaghullásra lehet számítani augusztus 12-én, szombaton és majd vasárnap is

Forrás: Archív fotó | Nool

Augusztust a hullócsillagok havának is nevezik, nem hiába, hiszen ilyenkor érkezik a Perseidák meteorraj, amelyet bárki megcsodálhat.

Könnyű József, a salgótarjáni csillagvizsgáló igazgatója portálunknak korábban már elmondta, hogy a Perseidák a Föld közelében járt üstökös maradványaiból jöttek létre. A Földünk pedig időnként keresztezi ennek az üstökösnek az útvonalát, maradványai bekerülve a légkörünkbe elizzanak, és ezt lehet látni. A jelenség alkotóelemeit Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, ráadásul a görög mitológiában is szerepel, ahol aranyesőként emlegetik.

A csillagász elárulta, hogy a történet szerint Zeusz, az Istenek Istene aranyeső képében termékenyítette meg Danaét, az argoszi királylányt. Az ő nászuk gyümölcse lett a félisten, Perszeusz. Ezért van az, hogy a néphagyomány szerint, ha hullócsillagot látunk és kívánunk valamit, akkor az beteljesül, mert az augusztusi csillagok mögött maga Zeusz és fia, Perszeusz áll.

Mint mondta: ilyenkor a legjobb szabad szemmel vizsgálni az égboltot és akár igen látványos hullócsillagokat is megtekinthetünk, ha türelmesek vagyunk. Előfordulhat, hogy egymást követően akár több tízet is megcsodálhatunk, de az is megeshet, hogy egy óra alatt csupán csak néhányat.

– Salgótarján adottságai rendkívül kiválóak, hiszen a város fénye bennmarad a völgyben. Ennek köszönhetően egy-egy kirándulóhelyről vagy magaslatról, a település fényei fölött tökéletesen meg lehet figyelni az éjszakai eget – közölte Könnyű József.

Hozzátette: a salgótarjáni csillagvizsgálóba is be lehet majd jelentkezni, de csak 18 óra után. A csillagász kiemelte továbbá, hogy a Perseidákat néhány másodpercig tekinthetik majd csak meg az érdeklődők, azok ugyanis 45 kilométer per szekundummal lépnek a Föld légkörébe, majd lelassulnak, felizzanak és így válnak megtekinthetővé az ember számára.

A látványosságot az időjárás is befolyásolja, de várhatóan derült lesz az égbolt, kisebb felhőkkel. Ugyanakkor érdemes lesz majd melegen öltözni, mert hűvös éjszakák elé nézünk.

Az év többi szakaszában is van csillaghullás, csak olyankor általában az időjárás miatt kedvezőtlenek az égbolti viszonyok. A Perseidák mellett októberben vannak a Drakonidák és az Orionidák, novemberben a Leonidák, míg decemberben a Geminidák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában