Ingatlanpiac

2023.08.03. 18:19

Nógrádiak, figyelem! – új szelek fújnak a lakáshitelezésben

Egy friss összeállítás szerint az infláció lassulása, valamint a nagyvárosi CSOK közelgő megszűnése élénkülést hozhat a lakás- és lakáshitelpiacon egyaránt.

Nool.hu

Következik az év végi hajrá a lakáspiacon

– Egyre kedvezőbb előrejelzések jönnek a magyarországi infláció alakulásáról. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi kamatdöntő ülése után jelezte, hogy az év végére akár 7 százalék körüli szintre lassulhat a júniusban még 20 százalék feletti infláció. Ez pedig élénkülést hozhat a lakáshitel- és lakáspiacon egyaránt – derül ki az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu friss elemzéséből, amely szerint a bankok egyedi megoldásokkal is nyújtanak kedvezményeket a hitelfelvevőknek. 

– Az idei évben az eladó használt lakások iránti érdeklődés csökkent, de voltak gyengébb és kedvezőbb időszakok. Június elején erősödött a kereslet, ám ez csak pár hétig tartott, utána alábbhagyott a lendület. Összességében az látszik, hogy az idei kereslet hátránya csökkent a múlt év azonos időszakához képest, de mivel a tavalyi kereslet is visszafogott volt, egyelőre nem beszélhetünk erős érdeklődésről - mondta Balogh László vezető gazdasági szakértő. A fővárosban a kereslet az idén 17 százalékkal maradt el a tavalyitól, a vármegyeszékhelyeken 19 százalékos, a kisebb városokban pedig 21 százalékos volt a visszaesés, a községekben pedig 22 százalékos mínuszban voltak. 

Mi a helyzet a lakáshitelezésben? 

– A lakásvásárlók nagyjából fele kölcsön segítségével vesz ingatlant. Számukra kedvező lehet a következő időszak, az inflációs nyomás enyhülésével a magyar jegybank lazíthat a monetáris feltételeken, azaz lejjebb mehetnek a kamatok, így a hitelek is olcsóbbá válhatnak. Extra lökést adhat a lakáshitel- és lakáspiacnak, hogy az év végével megszűnik a városokban lévő ingatlanokhoz igényelhető CSOK támogatás, az arra jogosultak egy része pedig igyekszik még kihasználni ezt a lehetőséget. A bankok jellemzően szeptember környékén jönnek majd az akciós ajánlatokkal, ezért ez az időszak több szempontból is érdekes lehet a lakásvásárlók számára – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a bankok többféle módon nyújtanak lakáshitel-kedvezményeket. A banki kamatkedvezményen és hitelakciókon túl egyedi kedvezményekkel és partneri akciókkal versenyeznek a hitelfelvevőkért a hitelintézetek. – A kamatok kisebb-nagyobb mértékű csökkentését lehet elérni például a hitelközvetítőkön keresztül igényelt lakáshitelek esetében. Előfordulhat az is, hogy a bankok vonzóbb feltételekkel kínálnak lakáshitelt azoknak a hiteligénylőknek, akik a bank aktív ügyfelei vagy a hiteligénylés kapcsán azzá válnak, például egyéb banki szolgáltatásokat is igénybe vesznek – tette hozzá a szakember. Mindez azt is jelenti, hogy a hiteligénylőknek még alaposabbnak kell lenniük, és esetleg szakértők bevonásával intézni a hitelfelvételt, mert jóval olcsóbb lakáshitelhez juthatnak körültekintő választásnak köszönhetően. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában