Környezet

2023.07.29. 08:05

Rossz napok várnak az allergiásokra, Nógrádban is virágzik már a parlagfű

Több növény pollenje is nehézséget okozhat az arra érzékenyeknek, de már a parlagfű virága is megjelent a természetben.

Nagy Orsolya

Tisztul a levegő a csapadékosabbra forduló időjárásnak köszönhetően. Ez idő tájt a parlagfű pollenjei okozzák a legtöbb gondot

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentése szerint a parlagfű pollenkoncentrációja jellemzően még alacsony, az előrejelzések alapján azonban az elkövetkező napokban már helyenként elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

Mint írták, a csalánfélék virágpora közepes tartományban várható, míg a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan legfeljebb a közepes szintet érheti el. Az üröm virágporának koncentrációja még országszerte alacsony. A többi lágyszárú allergén közül az útifű és a kenderfélék virágporának koncentrációja az alacsony-közepes tartományban alakulhat, a libatopfélék, a lórom az ernyősvirágzatúak, a gyékény és a sás pollenszemei országosan alacsony koncentrációban vannak jelen.

Számos tünetet okoz a parlagfű pollenje által okozott allergia

Honlapjukon arra is kitért, hogy a fák közül ugyan alacsony koncentrációban, de még jelen van a levegőben a hárs, a szelídgesztenye, a fenyőfélék, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje is. Ezen túlmenően a kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan alacsony-nagyon magas, az Epicoccumé alacsony-közepes tartományban változhat az időjárás függvényében.

Dr. Csépányi Éva háziorvos korábban elmondta portálunknak, hogy a parlagfű-érzékenység legjellemzőbb tünete az orrváladékozás és a szemkönnyezés, ezek mellé pedig még száraz ingerköhécselés is társulhat, amelyek egész nap, valamint akár éjjel is gyötörhetik az érzékenyeket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt tanácsolja a parlagfűre érzékenyeknek, hogy már most érdemes elkezdeni a védekezést gyógyszeres kezelés formájában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában